Muzejní noc začne již v pátek na zámku a skončí v sobotu 9. června na Kunětické Hoře. Akce se nazývá Pernštejnské slavnosti pod erbem zubra 2012.
„Rozhodli jsme se spojit muzejní noc se slavnostním průvodem Viléma z Pernštejna na Kunětickou Horu. Na pátek je připraven program na zámku, v sobotu vyrazí průvod na Kunětickou Horu," vysvětluje ředitelka Východočeského muzea Pardubice Jitka Rychlíková.

Oživlé obrazy

Návštěvníci se mohou po oba dva dny těšit na bohatý program. Zítra odpoledne ožije zámek postavami v dobových kostýmech a volně přístupné budou všechny expozice.
„Vstup do zámku budou hlídat stráže, v rytířských sálech se zase budou procházet italští malíři fresek a pozornost bude jistě budit i žebravý mnich nebo strážní ve věži, kteří vás rádi porazí v kostkách. A zapomenout nesmím ani na oživlé obrazy ze zámeckých stěn, které k nám na chvíli sestoupí," sděluje  Rychlíková postavy. Na své si ale přijdou i milovníci šatstva. V deset hodin večer bude slavnostně zahájena módní přehlídka historických kostýmů. Zámecký areál bude otevřený až do jedenácté hodiny. Druhý den se průvod, v čele s družinou Viléma z Pernštejna a jeho manželkou Johankou, vydá na Kunětickou Horu. Z Pardubic vyrazí v jednu hodinu odpoledne. Nebudou chybět ani starokladrubské koně.

Symbolický průvod

„Je v tom také trocha symboliky, před více než pěti sty lety, když se rozhodovali založit si v Čechách sídlo, začali Pernštejnové na Kunětické Hoře a pak se přesunuli do Pardubic, teď je cesta opačná," říká kastelán Kunětické hory Miloš Jiroušek. Poutníky, kteří se s průvodem vydají na Kunětickou Horu, bude doprovázet celá Vilémova družina plná kejklířů. Do průvodu bude zapojen i pivovarský vůz, který poveze pardubické pivo  Pernštejn.

Pro ty, kteří nebudou chtít jít celou cestu pěšky, bude na parkovišti za ČEZ arénou v jednu hodinu připraven speciální autobus.

Program Pernštejnských slavností

Pátek 8. 6. 2012 Muzejní noc na pardubickém zámku
16.00 – 16.30 Průvod pana Viléma
16.30 – 17.00 Příjezd průvodu na zámek – uvítání a ceremonie
17.30 – 18.00 Přednáška PhDr. F. Šebka (rytířský sál)
18.00 – 22.00 Dobový program na malém nádvoří (šerm, tanec, kejklíř)
22.00 – 22:30 Netradiční módní přehlídka „Jak šel čas…"
22.30 – 23.00 Braagas poslední vstup na malém nádvoří – konec

Sobota 9. 6. 2012 Průvod na Kunětickou Horu
12.30 – 13.00 Shromáždění průvodu na zámku, a krátká ceremonie
13.00 – cca 17.00 Průvod a zastávky v obcích s programem
17.30 – cca 18.30 Koncert Arcus na hradě Kunětická Hora