Přesvědčit se o tom budou moci návštěvníci zámku v Nových Hradech na Chrudimsku, kde se v pátek otevře výstava patchworku s názvem Sešívaná poezie aneb záplata, kam se podíváš. Kousky látek lze využít k mnoha užitečným výrobkům, řekla Renata Edlmanová ze Spolku patchworku Litomyšl, který je pořadatelem expozice končící 31. října.

"Dá se z nich vytvořit všechno možné, od dek, přehozů, sedáků na židle, ubrusů, polštářů nebo hraček až po tašky. To vše bude na výstavě k vidění," uvedla Edlmanová.

Patchwork je speciální textilní technika sešívání kousků látek, které nakonec vytvoří nejrůznější obrazce kontrastem nebo barevností látek. Anglický význam slova patch je záplata. "Patchwork původně vznikl ze starých hadrů, aby se upotřebily dál. Šijeme ze všeho, z čeho můžeme. Ze starých zástěr, které se už nenosí, ale hledáme i v second handech nebo nakupujeme látky. Zásoby zbytků už nám většinou došly," řekla Edlmanová.

Některé členky spolku mají i výtvarné ambice a vytvářejí z kousků látek nástěnné textilní obrazy. Většinou by ale výrobky měly sloužit v běžném životě.

Nejrozměrnější díla patchworku jako deky či přehozy dosahují úctyhodných rozměrů a plochou někdy přesahují čtyři čtverečné metry. Na jejich výrobu se spotřebují stovky až tisíce ústřižků a značné množství času. "Záleží na technice, někdo používá šicí stroj, jiný šije ručně. Vyrobit největší kusy může trvat několik let, ale také mohou být hotové za měsíc. Většina z nás chodí do práce a nemůže se tomu pořád věnovat. Na výstavě ale budeme mít jeden unikátní obraz na zeď, který jeho autorka šila v ruce dva roky. Je to spíše umělecké dílo, i když ona jej možná bude používat i jako deku," uvedla Edlmanová. Do výroby vlastního originálního módního oblečení se zatím v Litomyšli nikdo nepustil, v cizině to však není výjimkou.

Spolek patchworku Litomyšl tvoří dvacítka dívek a žen, muže zastupuje jediný malý chlapec, syn jedné z členek. "Muži nám hodně pomáhají, například shánějí materiál. Můj manžel zase matematicky propočítává vzory, aby přesně vyšly. Že by ale sám učil, to ne," říká Edlmanová.