Oproti předchozím ročníkům je o den delší a v hlavním programu nabídne o dvě inscenace více. Diváky opět čeká to nejlepší z amatérského divadla a dvě profesionální produkce.

„Probíhající rekonstrukce zámku festival neohrozila, pouze omezila. Všechna přestavení od šesti večer se konají v rytířských sálech. Vybrali jsme vynikající komorní inscenace, které jsou určené právě do intimního prostoru,“ uvádí Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích, které 4. ročník festivalu pořádá společně se sdružením naEx. „Na velkém nádvoří bude nově tribuna, která zajistí každému divákovi perfektní výhled na představení,“ slibuje Libánek.

Festival zahájí 30. července v 21 hodin divadelní kritikou velmi ceněná něžná komedie o jazycích, komunikaci a o tom, že mít společnou řeč ještě neznamená rozumět si. Archiv jazyků uvádí brněnské divadlo poPUD v české premiéře.

DK Jirásek z České Lípy nabídne cenami ověnčenou hořkou komedii plnou humoru, moudrosti a ironie Tanga pro Ježíška o osudovém setkání dvou stárnoucích ztroskotanců, která stojí na brilantních hereckých výkonech. (31. 7. 18.00 hod.)

Autorská férie Můžem i s mužem pro čtyři známé herečky vyprodává sály po celé republice. Kateřina Kaira Hrachovcová, Vanda Hybnerová, Jitka Sedláčková, Dáša Zázvůrková jsou spoluautorkami. Jejich výpovědi jsou dost otevřené, inscenace je přirovnávána k seriálu Sex ve městě. (31. 7. 21.00 hod.)

Modelka XXL je zpověď kořeněná humorem a šílenými historkami. Ačkoliv na jevišti stojí jedna jediná herečka, její energie je natolik strhující, že diváky nenechá vydechnout. Vítězka přehlídky divadel jednoho herce Monika Nováková z Dačic je živel. (1. 8. 18.00 hod.)

Klauzurní práce studentů DAMU nemá běžný divák šanci vidět. Své ročníkové práce budoucí herci a režiséři uvádějí pouze na půdě školy, účast na festivalu Pernštejn(l)ove slibuje mimořádný zážitek. Jejich zpracování Shakespearovy hry Sen noci svatojánské je svižné, vtipné a originální. (1. 8. 21.00 hod.)

Pardubičtí impro machři Paleťáci letos slaví deset let své existence. Žádného tématu se nezaleknou a hodinová improvizace na téma milenky a milenci je pro ně výzvou. (1. 8. 22.00 hod.)

Holešovské Divadelní studio Viktorka vzniklo letos. Nastudovalo Havlovu Audienci a hned za ni začalo sbírat ocenění. Že to nemá s láskou nic společného? Omyl. A co láska k pivu a Jiřině Bohdalové? (2. 8. 18.00 hod.)

Pražští herci Radka Stupková a Jan Szymik jsou profesionálové. Nabídnou francouzskou komedii Kdy to bylo naposledy, která je zárukou dobré zábavy s možností zamyšlení nad vztahem mezi mužem a ženou. (2. 8. 21.00 hod.)

Divadlo Jesličky loni sklidilo aplaus s komedií Bůh masakru. Letos přiveze malou českou road-movie Kdo uteče, vyhraje? o náhodném setkání dvou obyčejných žen vydávajících se na cestu za svobodou, dobrodružstvím a životem prožitým naplno. (3. 8. 18.00 hod.)

Divadlo Prkno patří mezi nejlepší amatérské soubory. V regionu se vystoupí vůbec poprvé. Vůně třešňového dýmu je hrou v polosnu, kde se příběh malířky Anny prolíná se snovou vizí tří dívek – Sněhurky, Růženky a Popelky – čekajících na své ženichy. (3. 8. 21.00 hod.)

Vstupenky jsou v prodeji v pokladně Zámku Pardubice, Infocentru Pardubice a v síti sms ticket. Více informací na www.pernstejnlove.cz. Součástí Pernštejn(l)ove je i doprovodný program, ve kterém nechybí třeba vystoupení nejlepšího flamenco tanečníka u nás Eduarda Zubáka.