Vrcholem oslav spojených s Pernštejnským rokem se právě dnes stane Hradozámecká noc na Kunětické hoře.
Večerní prohlídky netradičně nasvíceného paláce doplní promítání archivních dokumentů, vystoupení muzikantů, kejklířů i fakírů.
Hradozámecká noc, kterou bude provázet moderátorka Jolana Voldánová, pak zakončí půlnoční ohňostroj.

Netradiční program

„Hradozámecká noc je unikátní kulturní projekt, jehož cílem je představit široké veřejnosti zdejší památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na která má smysl se vracet. Centrem letošní Hradozámecké noci se stane právě hrad Kunětická hora, jehož podobu Pernštejnové významně ovlivnili," informoval náš Deník vedoucí správy státního hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek.
Do tohoto projektu se zapojila i celá řada dalších památek po celé České republice.

Akce bude slavnostně zahájena ve dvacet hodin příjezdem kočáru s Vilémem z Pernštejna a uvítáním dalších významných hostů.
O čtvrt hodiny později si návštěvníci budou moci prohlédnout hrad nebo zhlédnout program na nádvoří, kde vystoupí kejklíři a muzikanti ze skupiny Grál. To vše potrvá až do půl desáté večer, kdy vystoupí hlavní hvězda večera Szidi Tobias.

Šansoniérka i fakír

„Známá šansoniérka Szidi Tobias se svou kapelou představí nedávno vydané album Ať se dobré děje. Pro letošek jde o její jediné vystoupení v tomto regionu, ponese tedy punc výjimečnosti či mimořádnosti," konstatoval správce hradu Miloš Jiroušek.
Poté bude na nádvoří pokračovat doprovodný program, a to až do 23:40 hodin, kdy bude k vidění fakírská show skupiny In Flamenus na hradním nádvoří.

„Správa hradu se snaží připravit co nejatraktivnější program a kvalitně reprezentovat jak Kunětickou horu, tak pochopitelně i Pardubický kraj," prohlásil vedoucí správy hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek.

Lenka Štěpánková