Malá scéna ve dvoře už v sobotu v 19 hodin přivítá další premiéru Východočeského divadla Pardubice. K vidění zde porvé bude absurdní komedie Pokusní králíci, jejímž autorem je francouzský dramatik Sébastien Thiéry. Tato hra nebude pro pardubické diváky novinkou. V podobě scénického čtení se totiž již na Malé scéně objevila, nyní se z ní stane regulérní položka repertoáru pardubického divadla.

Absurdní komedie vypráví o tom, jak se běžná návštěva banky může proměnit ve zlý sen. Francouzskou banku totiž odkoupila tajuplná banka indická a rázem v ní platí jiné zákony, které jsou pro Alaina značně nepříznivé. Základní situace hry je tedy tak trochu kafkovská. Hlavní hrdina nedobrovolně uvízne v bance, ale ani tato zkušenost ho nedokáže změnit.

„Thiéry je velmi přesným pozorovatelem a glosátorem principů naší dnešní společnosti. Hra má proto velmi neotřelý humor a skvěle budované situace. Velmi přesně charakterizuje dnešní – poněkud odtažitou – dobu," vysvětlila hostující režisérka inscenace Anna Petrželková.

Thiéry za tuto hru dokonce získal prestižní Molièrovu cenu pro nejlepší francouzskou komedii roku 2009.
„I přes načrtnutá témata je to především chytrá komedie. A tomu si přeji dostát. O to trefněji autorovy postřehy vyzní, čím přesněji budeme respektovat jím zvolený žánr. Hra nabízí také zručně napsané herecké úlohy, které dokáží nejen bavit, ale dovolí i vystavět postavy, ve kterých se úpěnlivě zračí společenské problémy. Velmi nesmlouvavě tak hra promlouvá o naší dobrovolné izolaci a osamělosti z ní vyvěrající," dodala Anna Petrželková. V pardubické inscenaci se objeví Josef Pejchal, Miloslav Tichý, Lída Vlášková, Ludmila Mecerodová a Pavel Novotný.