Program pardubické části filmového festivalu Febiofest
Čtvrtek 2. dubna

17:30 – Pořád jsem to já, drama USA/FR (na snímku)
17:30 – Krev odvážných, IS
20:00 – 1001 gramů, NO/DE/FR
20:00 – Mé jméno je láska, IT
Pátek 3. dubna
17:30 – Pořád jsem to já, USA/FR
17:30 – Rudá mašina, USA/RU
20:00 – Mr. Turner, GB/FR/DE
20:00 – Čarovný les, USA

Filmový festival Febiofest ve středu večer odstartoval v pardubickém multikině CineStar. V prostorách Obchodního centra Grand bude k vidění ještě dnes a zítra.

Kino festivalem žije

„Jsme moc rádi, že se k nám regionální ozvěny Febiofestu opět po roce vrátily. Letošní program pardubické části je velmi vydařený. Myslím, že je plnohodnotnou ochutnávkou pražské části festivalu," řekla generální manažerka pardubického multikina CineStar Veronika Nečasová.

„Snažíme se o to, aby i naše kino festivalem žilo. Těší nás, že také díky Febiofestu se o CineStaru více mluví a zase si do něj mohu najít cestu též diváci, kteří by si k nám jinak cestu nenašli," poznamenala generální manažerka pardubického multikina CineStar.

„Jsem rád, že naším festivalem pomáháme tomu, aby kina po republice nezanikla. Určitě by mě potěšilo, kdyby byla stále tak plná, jako bývají při slavnostním zahájení pražské nebo regionálních částí," uvedl prezident Febiofestu, režisér Fero Fenič.

„Co ovlivnit nemůžeme, to je obraz světa, jaký nabízí tvůrci ve svých filmech. Některé evropské snímky jsou poměrně pesimistické. Tvůrcům rozumím. Zobrazují svět kolem sebe a ten není zrovna ideální," podotkl Fero Fenič.

Pořád jsem to já

Pardubická část festivalu uvede dnes a zítra vždy od 17:30 hodin snímek Pořád jsem to já.

„Líčí život světově uznávané lingvistky Alice. Ten se radikálně změní poté, co je u ní nečekaně diagnostikována Alzheimerova choroba. I přes podporu manžela a tří již dospělých dětí se tak kvůli rychle se zhoršujícím příznakům nemoci začíná bortit jak její dosavadní životní styl, tak akademická kariéra. V hlavní roli ženy, která pádem základních pilířů své existence podléhá zničující chorobě, se představuje Julianne Moore, jež byla za svůj výkon oceněna Oscarem," pravila za organizátory východočeské části přehlídky Markéta Novotná.

Ve stejný čas bude ve čtvrtek v Pardubicích promítnut islandský snímek Krev odvážných, od 20 hodin pak jsou na programu filmy 1001 gramů a Mé jméno je láska.