Překvapivé finále měl páteční večer na hudebním festivalu Hrady CZ.

Pod Kunětickou horou se speciálně pro tuto příležitost nečekaně spojili dva výrazní zpěváci – písničkář Tomáš Klus a frontman skupiny Monkey Business Matěj Ruppert a předvedli neobyčejně hravou a zábavnou improvizaci na téma „We Are Soldiers" neboli „Jsme vojáci".

Jejich společné vystoupení mělo ohromnou energii. Oba interpreti to pořádně rozjeli a udělali radost mnoha festivalovým fanouškům.
Ti samozřejmě byli svědky i jejich vlastní show.

Změna v sestavě

Skupina Monkey Business se pod „Kuňkou" objevila v pozměněné sestavě.
„Naše zpěvačka Tonya Graves je trochu nemocná, tak jsme si přivezli jinou Černošku – Terezu Černochovou," svěřil se zpěvák kapely Monkey Business Matěj Ruppert.

Tereza Černochová svůj úkol nahradit rodilou černošskou zpěvačku zvládla znamenitě. „Tereza už za Tonyu v minulosti párkrát zaskočila a vždycky si vedla skvěle. I když je to naše dlouholetá kamarádka, tak by s námi asi nevystupovala, kdybychom si nemysleli, že je jednou z nejlepších zpěvaček v této zemi. Doufám, že to pochopí i další lidé a že se jí trochu víc rozjede také její sólová kariéra. Její nová deska je úžasná, stejně jako bylo její vystoupení na Kuňce," nechal se slyšet Matěj Ruppert, který si páteční „mejdan" vyloženě užíval.

Nejlepší koncert

„Byl to zatím nejlepší koncert z letošního ročníku festivalu Hrady CZ. Hrálo se nám fantasticky, lidé byli úžasní, nádherně uvolnění," svěřil se Deníku zpěvák „embéček", jenž střídavě mluvil česky s americkým přízvukem nebo rusky s českým akcentem.

„Nikdy bych do vás nevjel tanky, maximálně s květinami jako John Lennon nebo Tomáš Klus," pravil při pohledu do zaplněného areálu s ruským přízvukem a vyzval k celosvětovému míru. Tato slova by jistě podpořil i Dobrý voják Švejk, v jehož mundúru se Matěj Ruppert rovněž objevil.

V amerických kostýmech pak Monkey Business připomněli i největší popovou ikonu všech dob Michaela Jacksona či památku Mistra Jana Husa. „Nedávno uplynulo 600 let od chvíle, kdy zhynul jeden z největších Čechů. Musíme si ho vážit dodnes," podotkl Matěj Ruppert před tím, než kapela nasadila hit We Feel Better Than Jan Hus.

„Z pátečního vystoupení s Monkey Business mám ty nejlepší dojmy. Byl to pro mne nepopsatelný zážitek. Lidé byli naladěni na stejnou notu jako my. Kapela drží výtečně pohromadě. Báječně jí to šlape. To si pak člověk celou tu hodinu na jevišti užívá," poznamenala zpěvačka Tereza Černochová, která zaskočila za Tonyu Graves. „Jsem šťastná, že jsem si tu atmosféru na festivalech Hrady CZ mohla s Monkey Business užít. Tohle přece jen nezažívám každý den. Je to pro mne svátek," přiznala Tereza Černochová.

Ta se netají tím, že je pravověrnou fanynkou Monkey Business. „Když člověk zná téměř každý tón z desek a pravidelně chodí na koncerty, zas tak těžké to není narychlo zaskočit. Je pravdou, že zpočátku jsem měla maličko obavy, abych to zvládla a byla kvalitní náhradou za Tonyu. Naštěstí se všichni velmi dobře a docela dlouho známe, tak si myslím, že se to snad povedlo," dodala dcera zpěváka Karla Černocha a někdejší členka dívčí skupiny Black Milk.
Pozoruhodný výkon předvedl pod „Kuňkou" také písničkář Tomáš Klus.

„Nazdar, Kuňky!," přivítal se s publikem a začal s První písní, která má podtitul Nebudu vám lhát.

Své povedené vystoupení, jež bylo místy na hraně vlastní parodie, si Tomáš Klus vyloženě užíval. „Vy jste přímo královské publikum! Takovou hromadu dobrých lidí jsme v životě nezažili! Rádi bychom pro vás udělali všechno. Stačí říct," nabídl Tomáš Klus a vzápětí členové jeho doprovodné kapely dodali. „Škoda, že vás neslyšíme," usmívali se od ucha k uchu.

Úprk do publika

„Mám krásné Kuňky v těle! Je to úžasný zážitek," křičel nadšením do celého podhradí Tomáš Klus.

Když mu však diváci bouřlivě tleskali, zarazil se. „Nehlučte tady! Koncert není žádný holubník," zdůraznil milovník improvizace, jenž předvedl i několik bláznivých tanečků a téměř už tradiční úprk do publika…