Těsně před vyvrcholením masopustních svátků býval „tučný čtvrtek“, což byl poslední den před masopustním průvodem. Toho využili kdysi v Příčovech na Příbramsku, kde tamní řezník přesvědčil dalších asi 30 lidí, aby mu pomohli vytvořit rekordní tlačenku.

Tradiční zabijačková pochoutka měla 27 metrů a 11 centimetrů a zapsala se do české knihy rekordů.

Kostýmy se dědí z generace na generaci. K obchůzce patří muzika, koblihy, i nezbedné kousky
Tradice, na kterou můžeme být pyšní. Maškary z Hlinecka jsou na seznamu UNESCO

Podle křesťanských tradic se má o masopustu sníst co nejvíce masných pokrmů, které zajistí sílu a hojnost po celý rok. K masopustu však patří i koblihy. V obcích, kde nedali dohromady k masopustnímu průvodu muzikanty, býval kdysi zvyk, kterému se říkalo „jalové pondělí“. Lidé se bez průvodu sešli v restauraci a tam popíjeli a dali si něco k snědku.

Deset koblih za 128 vteřin 

Právě na základě této tradice pořádají v Putimově na Vysočině soutěž v pojídání koblih a Kamil Hamerský, známý jedlík mnohokrát zapsaný v české knize rekordů, tady dokázal kdysi sníst deset koblih za pouhopouhých 128 vteřin.

Masopust. Ilustrační snímek
Masopust? Přesvědčili jsme UNESCO o jeho jedinečnosti, říká etnografka

Jan Fiala z Ruprechtova na Vyškovsku vyrobil společně s přáteli v rámci oslav 550 let obce klobásu z plných 21 druhů masa. K výrobě bylo použito maso mufloní, klokaní, pštrosí, husí, jehněčí, bizoní, krůtí, kachní, králičí, losí, sobí, jelení, srnčí, kančí, daňčí, z tuňáka, hovězí, vepřové, kuřecí, bažantí a kozí.