Střely atentátníka Gavrila Principa v roce 1914 smrtelně zranily arcivévodu Františka při návštěvě Sarajeva. A pak už se střílelo celé čtyři roky po celé Evropě.

Fakt, že se válka dotkla snad každého obyvatele starého kontinentu, má návštěvníkům Východočeského muzea na pardubickém zámku připomenout právě tato výstava.

„Vstupujeme do ní zároveň jako návštěvníci, ale také do ní vstupujeme i pohledem Jaroslava Kopečného, mlynáře z Třebosic, který jako důstojník rakouské armády narukoval, bojoval, byl raněn a poznamenán kulháním jako následkem střelného zranění na východní frontě se také vrátil domů," přibližuje výstavu historik Jan Tetřev.

Pohledem mlynáře

K návštěvníkům výstavy tak promlouvají popisky vedené formou deníkových zápisů mlynáře Kopečného, se kterým se v předsálí může každý seznámit vpravdě osobně.

Součástí expozice jsou totiž i kalhoty, nesoucí stopy průstřelu, který jej před lety ve válce zranil.

Nejen pohledem mlynáře se ale Velká válka na zámku představí. Od novinových titulních stran o zastřelení vévody přes provolání Mým národům až po mobilizační plakáty se návštěvník projde do stylizovaných zákopů.

„Zájemci tu uvidí přehlídku všeho, čím si lidé usmysleli se vzájemně zabíjet. Od nožů, bodáků přes pušky ke kulometům, které tehdy jako nová zbraň změnily dosavadní tvář války a dalším vymoženostem, jako jsou například tehdejší novinky – masky proti bojovým plynům," vysvětluje Jan Tetřev.