Strach se už brzy vrátí do Pardubic! Zdejší ulice se zanedlouho stanou kulisou jeho dalšího filmu. Po válečném dramatu Operace Silver A zde bude natáčet detektivní a tajuplný příběh, který se točí kolem Ďáblovy bible.

„První natáčecí dny stráví tvůrci televizního snímku Ďáblova lest v Kutné Hoře a v Praze. Do Pardubic dorazí 27. března a zdrží se tu do 2. dubna. Bude se točit jak v exteriéru, tak v pardubické věznici, na policii i v budově historické radnice,“ sdělil Evžen Báchor z oddělení vnějších vztahů pardubického magistrátu.

Z Pardubic se filmaři vydají do Znojma, Chrasti u Chrudimi a nedalekých Podlažic, kde, v již zaniklém klášteře, Ďáblova bible vznikla. Do Pardubic se štáb vrátí v den příznačně tajemný, tedy 30. dubna. Setrvá zde až do 5. května.

„Do poloviny května mají být filmaři s natáčením hotovi. Pak je čeká několik měsíců ve střižně. Diváci České televize uvidí třídílný film zhruba za rok,“ uvedl Evžen Báchor.

Námět vychází z knihy záhadologa Arnošta Vašíčka Záhada Ďáblovy bible.

„Nepůjde však o otázky jejího vzniku. Chceme natočit zajímavý detektivní příběh, který publikum upoutá a pobaví,“ konstatoval režisér Jiří Strach, který si prý Pardubice oblíbil a vždy se sem těší. Obdivuje zejména atmosféru zdejšího historického centra.

„Mně se hrozně líbí, že tu nejsou neonové reklamy či pestré poutače heren a barů. Přitom historické město nepůsobí jako neživá rezervace, z níž večer odejdou turisté a hotovo. Tady to žije,“ řekl režisér, který do nového filmu obsadí opět Ivana Trojana, Jiřího Dvořáka či Aňu Geislerovou.