Autorem letošního poselství k mezinárodnímu dni divadla je významný polský režisér Krzysztof Warlikowski.

Jeho slova budou moci diváci vyslechnout před dnešním představením Rozmarného léta, se kterým v Pardubicích hostuje od 19 hodin Horácké divadlo Jihlava.

„Smyslem a cílem tohoto Světového dne divadla je vést divadelníky na jevištích i obecenstvo v sálech k zamyšlení nad posláním a úlohou divadla, vyjádřit solidaritu divadelníků celého světa, podpořit jejich úsilí o prosazování základních morálních a společenských vlastností uměleckými prostředky a napomáhat myšlenkám vzájemného porozumění mezi národy. UNESCO tuto iniciativu přijalo, stanovilo datum tohoto dne na 27. března a zařadilo jej do svého Kalendáře výročí," řekl mluvčí VČD Radek Smetana s tím, že od roku 1962 je tento svátek divadelníků slaven každý rok již ve více než sto zemích světa.

Každý rok je přizvána význačná divadelní osobnost, aby se podělila o své úvahy o divadle a souladu mezi národy v tzv. Mezinárodním poselství, které se překládá do více než 20 jazyků a předčítá pro desítky tisíc diváků před představeními v divadlech na celém světě. V roce 1994 byl jeho autorem také tehdejší český prezident Václav Havel.

Tvůrcem letošního poselství je jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů Krzysztof Warlikowski.

Pulsující zřídla

„Mistry divadla lze nejlépe nalézt daleko od divadla. Obyčejně jsou to ti, které divadlo nezajímá jen jako mašinérie na reprodukci různých klišé a konvencí. To oni nalézají pulsující zřídla a živé proudy řek, které se obecně vyhýbají divadelním sálům a v nich denně se hromadícím nepřeberným zástupům lidí, potýkajících se s napodobováním jakýchsi světů. Napodobujeme, místo toho, abychom tvořili vlastní, koncentrované světy, přímo závislé na dialogu s obecenstvem a vášních, které skryté proplouvají, ale které právě divadlo umí nejlépe odhalovat," nechal se slyšet Krzysztof Warlikowski.

KRZYSZTOF WARLIKOWSKI se narodil v Polsku roku 1962 a je dnes jedním z nejvýznamnějších evropských režisérů své generace. Vytváří výjimečné divadelní obrazy, v procesu práce vede herce k dosažení hlubší kreativity. Vytvořil nové způsoby jak inscenovat Shakespeara, druhou oblastí jeho zájmu je antické divadlo a třetí hlavní oblastí je inscenování her současných autorů. Jeho inscenace byly prezentovány na řadě mezinárodních festivalů. Od roku 2008 je uměleckým ředitelem souboru Teatr Nowy ve Varšavě. Warlikowski je rovněž operním režisérem vnímaným jako revoluční tvůrce díky své touze po „re-theatralizaci" opery. Získal řadu ocenění, včetně Ceny francouzských divadelních kritiků. V roce 2013 byl dekorován řádem Rytíře literatury a umění.