Právě ve čtvrtek začíná na louce u Moravské Třebové jedenáctý Fest Pod Parou, na který tradičně přijíždějí tisíce  punkerů z celé České  republiky.
Hlídky ve vlacích, policisté se psy na nádraží… Tak to vypadá nyní ve městě, kam se sjíždějí milovníci punku. Organizátoři festivalu počítají až s pěti tisíci účastníky. Fest Pod Parou se již podruhé uskuteční pod Hřebečským tunelem na pronajatých soukromých pozemcích. Návštěvníci ovšem nejdříve dojedou do Moravské Třebové stejně jako v minulých letech, kdy se festival konal na Liščí louce.  „Z hlediska bezpečnosti a pořádku je pro nás lepší, že se festival koná mimo město. Neříkám, že jsou ti lidé špatní, ale nepořádek dělají," uvedl  Pavel Brettschneider, místostarosta Moravské Třebové.

České dráhy vypraví pro návštěvníky festivalu  zvláštní vagóny.  „Vlakem přijedou do Svitav a odtud by měli pokračovat speciálními autobusy k areálu  festivalu. Takže ten hlavní nápor nás mine. Nebezpečné pro řidiče i návštěvníky festivalu mi přijde, že se pohybují po silnici I/35. Ale to nikdo asi neuhlídá," podotkl Pavel Brettschneider.

Na festival se tradičně připravuje i policie, a to nejen v Moravské Třebové, ale také v České  Třebové a Svitavách. „V minulosti jsme zaznamenali několik krádeží cenností ze stanů účastníků hudebního festivalu. Na tento nešvar upozorňují i samotní organizátoři.  Proto doporučujeme, aby si lidé své cennosti nenechávali odložené ve stanech,  ale měli je z preventivních důvodů při sobě," radí policejní mluvčí Anna Štegnerová.

V souvislosti s hudebním festivalem policie připravuje bezpečnostní opatření. „Zapojí se strážníci  Městské policie v Moravské Třebové i ve Svitavách, neboť se účastníci festivalu mohou do místa konání festivalu přesouvat ze svitavského vlakového nádraží  autobusy," uvedla Anna Štegnerová. Policisté dohlédnou na poklidný příjezd návštěvníků festivalu, ale také na jejich odjezd. „Upozorňujeme řidiče na četné dopravní kontroly. Jejich součástí bude nejen dechová zkouška, ale i test na požití drog," dodala mluvčí Štegnerová.