To nejlepší na konec. Možná i podle tohoto hesla se řídili organizátoři hudebního festivalu Pernštejnská Fortuna, který od čtvrtka do neděle hostilo nádvoří pardubického zámku.

Zběsilý taneček

Třešničkou na dortu povedené přehlídky byl nedělní koncert bratří Ebenů.
„Byla to pro nás radost – hrát v takovém krásném prostředí. Před mnoha a mnoha lety jsem na pardubickém zámku točil jeden z dílů televizního pořadu O poklad Anežky České. Od doby, kdy jsem tento program uváděl, mám pocit, že na všech památkách je zima. I proto byl pro mě pardubický koncert mimořádný. Odehrál se totiž za výjimečně pěkného letního počasí,"  řekl známý zpěvák a moderátor Marek Eben.

Společně se svými sourozenci a kolegy divákům nabídli průřez dosavadním repertoárem kapely. Velký ohlas měly například pecky Já na tom dělám, Trampská (včetně efektního táboráku vytvořeného ze světel), Chlebíčky, Nikdo to nebere, Vidíš, vidíš, Za malou chvíli, Je to takové… či Houston, v němž pohostinsky účinkovala i dlouholetá členka pražského Studia Ypsilon, herečka Jaroslava Kretschmerová. „Jarku s sebou vozíme jen v počítači. Ono je to takhle daleko jednodušší," žertoval Marek Eben.
Jedním ze vzácných prvků pódiové show pak byl jeho takřka až zběsilý taneček při interpretaci písně Folkloreček. „Tato píseň vychází z našeho národního pokladu, a tím nemyslím písně Helenky Vondráčkové," upozornil lídr bratří Ebenů, který si pardubický koncert viditelně užíval. „Bylo nám potěšením v Pardubicích zahrát. Bylo tu výborné publikum," dodal.

Ještě před vystoupením bratří Ebenů se na domácí půdě představila pardubická folková skupina Marien. Její kapelník Vít Troníček byl zároveň dramaturgem festivalu Pernštejnská Fortuna.„Jsme moc rádi, že jsme si mohli na festivalu zahrát a že nás dramaturg pozval," vtipkoval.

Bouřlivý aplaus

„Když si člověk chce zahrát na hezkém festivalu, tak si ho musí zorganizovat," konstatoval smutnou pravdu kapelník pardubické formace, který vysvětlil i to, proč se letos Marien představili před bratry Ebeny. „Nechtěli jsme se jako klíšťata přiživit na jejich slávě. Obvykle při čtyřdenním festivalovém maratonu létáme jako utržení ze řetězu, a tak jsme si mysleli, že se nám v neděli večer na jeho závěr už  bude hrát lehce. Jenže jsme předtím vymetali hospody snad se všemi muzikanty, které jsme na festival pozvali, takže to bylo dost náročné," usmíval se Vít Troníček, který se svou kapelou podal výborný výkon. A aplaus při největších hitech skupiny –  Kluk z Pardubic a Mezi černou a bílou – byl opravdu bouřlivý.