Pátým soutěžícím o titul Komedie roku na Grand Festivalu smíchu se dnes od 19 hodin stane hudební retrokomedie Zločin v Posázavském Pacifiku. Tato inscenace vznikla jako koprodukční projekt Městského divadla Mladá Boleslav a pražského Divadla Kalich.

Boleslavská inscenace vzbuzuje velká očekávání. Podílel se na ní tvůrčí tým Mužů v offsidu, kteří pardubické diváky nadchli v roce 2009, takže  Zločin je už beznadějně vyprodán.

Svět trampingu

V režii Ondřeje Havelky uvidí návštěvníci divadla příběh o mladé slečně Luize, která je dcerou továrníka. Herci diváky zavedou na vltavský parník, do opuštěného srubu osady Ontário nebo neprostupných lesů plných divé zvěře.

Ondřej Havelka je znám jako odborník na období První republiky. Tentokrát se zaměřil na jeden z fenoménů této doby – svět trampingu.
V inscenaci se představí řada populárních herců, jako jsou například Petra Nakládalová (vyhrála cenu za nejlepší ženský herecký výkon za roli Emilky v Mužích v offsidu), Jaroslava Kretschmerová, Martin Zbrožek nebo Bohumil Klepl.

I pátý festivalový den pochopitelně pokračuje doprovodný program Grand Festivalu smíchu. Páteční dopoledne bude patřit Naivnímu divadlu Liberec.
Od půl deváté a od deseti hodin budou Liberečtí především těm nejmladším divákům stánku paní Thálie hrát detektivní příběh o chlapci, který prodal svůj smích. Inscenaci nazvanou Prodaný smích režíroval Martin Tichý, kterého mohou pardubičtí diváci znát jako režiséra Lišky v kurníku, s níž letos na festivalu soutěží Východočeské divadlo Pardubice.

Hlavním hrdinou dětské komedie je Tim Tolar, který se rád a často směje do okamžiku, než mu tajemný cizinec nabídne schopnost vyhrát každou sázku výměnou za jeho smích.

Rozvodová bitva

Od 19 hodin se na Malé scéně ve dvoře představí pardubický soubor Do Houslí. Diváci mohou očekávat mrazivou komedii Když se zhasne. Hlavními postavami jsou Trevor a Nina, manželský pár z vyšší neworkské společnosti. Jejich manželství ale není ideální, a tak se tradiční vánoční večírek promění v rozvodové bitevní pole.

Patrony Skořepová, „Barťák“ i Skopeček

Pardubice – Do Východočeského divadla se chystá trojlístek význačných hereckých osobností, které mají jedno společné. Na letošním dvanáctém ročníku Grand Festivalu smíchu, jenž je celorepublikovou přehlídkou nejlepších divadelních komedií, se ujmou role patronů soutěžních inscenací. V Městském divadle bude dnes večer od 19 hodin držet palce mladoboleslavskému souboru s hrou Zločin v Posázavském Pacifiku Jan Skopeček. Kacířku Západočeského divadla Cheb bude zítra ve stejný čas podporovat Jiří Bartoška (na snímku). Pražskému Dejvickému divadlu, které se v Pardubicích představí v neděli od 19 hodin s hrou Dealer's Choice (Kdo dává, rozhodne), bude de v souboji o titul Komedie roku symbolicky pomáhat Luba Skořepová.⋌ 

(dub, td)