Hvězda už ve čtvrtek

Půlkulaté jubileum „festu", který se dnes řadí k největším akcím svého druhu u nás, nabízí návštěvníkům obrovskou porci muziky mnoha žánrů, porci, kterou jen tak jinde nedostanou. Navíc za cenu, která se dá označit bez jakéhokoli přehánění za „lidovou". Jak nedávno zdůraznil šéfdramaturg JamRocku Libor Pavlata, podle průzkumu nezávislé agentury, která se zabývá poměrem cena-výkon u největších českých festivalů, vyšel JamRock pohledem domácího posluchače jako druhý nejlepší.
Na třech pódiích se ve třech dnech vystřídá zhruba padesát našich i zahraničních interpretů zvučných jmen. Kupříkladu už ve čtvrtek večer bude hlavní „stage"  patřit největší hvězdě festivalu, americké kapel Awolnation, která doslova válcuje americké hudební řebříčky. Ve čtvrtečním programu bude mít své „želízko v ohni" i náš region, před americkou kapelou má totiž hrát formace Shatter z Jablonného nad Orlicí.
Zmíněná kapela se může pochlubit tím, že jako jediná hrála na všech dosavadních ročnících festivalu pod Rozálkou. „Je to možná o tom, že jsme tady ´profláklí´ natolik, že se panu Pavlatovi vždycky vyplatí po nás sáhnout, určitě nejsme kapela, která by stála na místě, ale jdeme stále dopředu, každý rok předvedeme něco nového a lidi na nás přijdou," řekl Orlickému deníku Petr Pondělíček ze Shatteru. Skutečnost, že budou hrát vedle amerických hvězd, prý vůbec neřeší: „Jdeme si odehrát to své a případně se mrknout i na nějaké další kapely. Osobně je mi jedno, zda bude hrát Metallica nebo Awolnation."

Jen dobré zkušenosti

Na festival je připraveno i město. „Posílili jsme ostrahu, přijali jsme i opatření týkající se dopravní obslužnosti, parkování a informačního systému, aby se u nás návštěvník neztratil. Pokud vím, jsou obsazeny veškeré ubytovací kapacity, je posílené zásobování obchodních řetězců, provozovatelé restauračních zařízení počítají s náporem, pro ně festival představuje mimořádný zdroj příjmů," informoval starosta Žamberka Jiří Dytrt.
Jak dodal, s JamRockem má jen dobré zkušenosti: „Během všech ročníků jsme neřešili nějaký zásadní incident, je vidět, že přijíždí lidé, kteří se chtějí bavit, ne něco ničit. Festival podporujeme, jsme rádi, že ho tu máme, spolupráce s organizátory je výborná."