Posvícení totiž bývalo a leckde už zase je nejoblíbenějším svátkem na venkově. A rozhlasové Posvícení také má být takovým malým svátkem. Jak pro navštívenou obec, kdy se často při natáčení sejdou lidé jako na posvícenské „zlaté“, a po odvysílání se pořad zase společně probírá nejlépe v obecním hostinci, tak pro autory. Máme totiž důvod se zvednout z kancelářských židlí v Pardubicích, vyrazit do „terénu“ a poznávat zajímavé a přátelské lidi i pozoruhodná místa východních Čech. A když takhle putujeme křížem krážem krajem, tak si děláme takovou posvícenskou sbírku. Do pomyslného alba si lepíme místní pamětihodnosti a historky a také oblíbené recepty. Vždyť je to Posvícení.

I když byl římský biskup a papež Silvestr veskrze bohabojným a ušlechtilým mužem, tak našinec si ho nejspíše představuje jako hodně veselého světce, prostopášníka a milovníka dobrého truňku a krmě. S tím se nedá už nic dělat. Proto se také v sobotním a nedělním už silvestrovsky laděném Posvícení vrátí Vlastík Novák a Filip Novotný do obcí, kde si zapsali recept na nějakou místní vyhlášenou specialitu.

Na úterý 1. ledna v pravé poledne pak oba autoři společně připravují Posvícenský speciál. A protože ani první den v roce by neměl být příliš vážný a zadumaný, tak z letošních rozhlasových Posvícení vybrali vyprávění a historky spíše úsměvnější.

Rozhlasové Posvícení můžete v premiéře poslouchat v sobotu a v neděli v pravé poledne.

Český rozhlas Pardubice naladíte na frekvenci 104,7 FM pro Pardubický kraj, 102,4 FM na Svitavsku a 98,6 FM na Orlickoústecku.