Již po sedmnácté přivítá Východočeské divadlo Pardubice soutěžní přehlídku nejlepších komedií. Grand Festival smíchu začíná v pondělí 23. ledna prvním soutěžním představením, vyhlášení výsledků proběhne na Galavečeru smíchu o týden později.

O výběr toho nejlepšího, co v českých divadlech za poslední rok v komediálním žánru vzniklo, se opět postarala dramaturgyně Jana Uherová. Ta mohla vybírat z necelé padesátky titulů, které se jí podařilo zhlédnout.

BEZ VZKŘÍŠENÍ

„Do užšího výběru se vždy dostane tak osm až devět komedií, protože se každý rok stane, že nějaká inscenace z různých důvodů vypadne," vysvětlila Jana Uherová. Letos se tak festivalu nebude moci zúčastnit třeba inscenace Dejvického divadla Vzkříšení, protože herec Ivan Trojan je v rekonvalescenci po operaci. Diváci neuvidí ani Shakespearovu komedii Něco za něco, kterou nastudovala ostravská Komorní scéna Aréna. Ta by patrně utrpěla přenosem na velké jeviště.

Domácí soubor bude letos soutěžit s politickým sitcomem Jistě, pane ministře v režii Petra Novotného. „Zvažovali jsme dvě inscenace, tou druhou byl Rodinný podnik," podotkla dramaturgyně.

Diváci se i letos mohou těšit na velkou žánrovou pestrost nabízených komedií. Pondělní Frank V. Městského divadla Brno možná některé diváky překvapí. „Je to udělané ve velké nadsázce. Hned druhý den bude na programu jediná situační komedie na festivalu S nebožtíkem v patách, se kterou přijede divadlo z Mladé Boleslavi," řekla Jana Uherová.

SHAKESPEARE V KOSTCE

Ve středu diváci uvidí „divadelní fastfood" s názvem Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách, se kterým do Pardubic zavítá Jihočeské divadlo České Budějovice. S touto komedií před lety na festivalu uspělo pražské Divadlo v Dlouhé. „Je to udělané jinak a některé scény jsou možná dokonce lepší. Herci v této inscenaci hodně komunikují s publikem, což je nečekaná přidaná hodnota," popsala dramaturgyně festivalu.

Výtvarně zajímavou inscenaci Saturnin podle známého humoristického románu Zdeňka Jirotky přiveze Národní divadlo Brno.

„Nikdo asi od Saturnina nečeká, že to bude třeskutá komedie. Inscenace má ale jistou noblesu a eleganci. Neobyčejně dobrý je představitel hlavní role Martin Siničák," nechala se slyšet Jana Uherová.

Liberecké divadlo v loňském roce získalo na festivalu nejcennější trofej za Komedii roku, kterou se stala Škola žen. Letos se účastní s klasickou Goldoniho komedií Poprask na laguně. „Inscenace má poetiku neorealistických filmů 50. let. Kdo má rád filmy s Marcellem Mastroiannim a Sophií Lorenovou, tak si tam jistě najde své hrdiny a bude se mu to líbit," konstatovala pardubická dramaturgyně.

Posledním soutěžním kusem letošního ročníku bude jediný pražský zástupce – soubor Městských divadel pražských přiveze hudební komedii s dlouhým názvem Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. „Tahle inscenace je úplně odlišná od všech ostatních. Je to show a psychologická přednáška dohromady. Jedná se o zdramatizovanou příručku pro ženy a muže, aby byli schopní porozumět druhému pohlaví. Režisér Miroslav Hanuš to udělal s citem a nadsázkou. V ABC dokázala tahle inscenace rozesmát přes 700 lidí najednou," dodala Jana Uherová.

Pondělí 23. ledna, 19.00
Friedrich Dürenmatt / FRANK V.
Městské divadlo Brno
Režie: Hana Burešová
Gangsterská komedie se zpěvy z jednoho soukromého peněžního ústavu.

Úterý 24. ledna, 19.00
Alec Coppel / S NEBOŽTÍKEM V PATÁCH
Městské divadlo Mladá Boleslav
Režie: Zdeněk Bartoš

Středa 25. ledna, 19.00
J. Borgeson – A. Long – D. Singer / SOUBORNÉ DÍLO WILLIAMA SHAKESPEARA VE 120 MINUTÁCH
Jihočeské divadlo České Budějovice
Režie: Šimon Dominik

Čtvrtek 26. ledna, 19.00
Z. Jirotka – M. Vačkář – O. Havelka / SATURNIN
Národní divadlo Brno
Režie: Jakub Nvota
Známý humoristický román jako swingová groteska.

Pátek 27. ledna, 19.00
J. Lynn – A. Jay – K. Žantovská / JISTĚ, PANE MINISTŘE
Východočeské divadlo Pardubice
Režie: Petr Novotný

Sobota 28. ledna, 19.00
Carlo Goldoni / POPRASK NA LAGUNĚ
Divadlo F. X. Šaldy Liberec
Režie: Martin Černý
Neopakovatelná přehlídka lidských charakterů a nezkrotných vášní.

Neděle 29. ledna, 19.00
A. Peas – B. Peas – M. Hanuš / PROČ MUŽI NEPOSLOUCHAJÍ A ŽENY NEUMÍ ČÍST V MAPÁCH
Městská divadla pražská
Režie: Miroslav Hanuš