Hned tři výstavy najednou zahájila pardubická galerie. Milovníkům umění se v Domě u Jonáše představí František Hodonský se svou výstavou Křehkosti, Petr Korunka s Ilustracemi a komiksem a Adolf Lachman (na snímku) se svou výstavou Svět Mechobota.
„Galerie tak naplňuje své hlavní poslání – přinášet do regionu umění vysoké kvality a zároveň také představovat to nejhodnotnější, co v regionu vzniká," uvedl jeden z autorů výstav Vít Bouček.

Inspirace v Polabí

František Hodonský se sice narodil na Moravě, ale pro mnoho motivů svých obrazů našel inspiraci v Polabí a u bohdanečských rybníků. Představí se také mladí autoři narození v Pardubicích – Adolf Lachman, který se narodil v roce 1977 a Petr Korunka, narozený v roce 1980.
Díla Františka Hodonského vznikají z bezprostředního kontaktu s krajinou a snaží se zachytit jedinečnost místa a jeho atmosféru způsobem čistě výtvarným, nepostižitelným jinými prostředky včetně fotografie.

„V ateliéru následně vznikají díla, která jsou svobodná a nezávislá, hovořící o harmoniích, kontrastech a záhadách přírody čistou řečí výtvarného umění. Tento vztah pohybující se na jemnostech vnímání a tajemství tvoření je snadno zranitelný. Proto jsme výstavu nazvali Křehkosti," uvedla autorka výstavy Hana Řeháková.

Interpretace textu

Petr Korunka patří k silné generaci mladých výtvarníků, kteří chápou ilustraci jako interpretaci textu a jeho osobitý převod do řeči obrazů. Narodil se v Pardubicích a pracuje jako grafický designér, ilustrátor a rovněž jako občasný učitel.

Svět nových médií

Záměrem výstavy Adolfa Lachmana je ukázat, jakými rozmanitými způsoby pracují současní výtvarníci v globálním světě webu a nových médií. Lachman patří k výtvarníkům narozeným po roce 1970, kteří jako děti již vyrůstali v generaci videoher, sci-fi filmů a komiksů. Bez předsudků proto propojuje tento svět s aplikovaným a volným uměním.

Výstavu v Domě U Jonáše doplňují besedy, komentované prohlídky a tvůrčí výtvarné dílny.