Herec František Filipovský se narodil v roce 1907 v Přelouči a po celý svůj život se do svého rodného města rád vracel. Nechal za sebou přes sto skvělých filmových rolí, hrál v nejvýznamnějších českých divadlech, ale nejvíce proslul jako dabér zejména geniálním dabingem francouzského herce Louise de Funèse.

Každý rok přes dva  a půl tisíce diváků

V roce 1994 se uskutečnil nultý ročník slavnostního udílení cen, které jsou spojeny právě se jménem slavného přeloučského rodáka.

Návštěvníci festivalu, který každoročně navštíví okolo 2500 diváků, se mohou těšit na bohatý program. Na Masarykově náměstí se bude celý den konat tradiční jarmark, kde bude široký výběr keramických a dřevěných výrobků, šperků nebo koření.

Odpoledne se na pódiu vystřídají hudební interpreti  různých žánrů.

Ve 12.45 hodin projde městem dechový orchestr ze Základní umělecké školy Chlumec nad Cidlinou, festival pak bude slavnostně zahájen ve 13.20. Nejmladší návštěvníky čeká dětská show a minidiskotéka s Míšou Růžičkovou.

Odpoledne se na pódiu objeví i Michal Foret a Leona Šenková (viz foto), finalisté soutěže SuperStar. Festivalový program vyvrcholí v 17 hodin předáváním cen dabingovým mistrům. Diváci mohou předání sledovat na náměstí na velkoplošné projekci.

Náměstí rozsvítí ohnivá show

Během dne budou široké veřejnosti otevřeny také brány Ateliéru Josef v ulici Štítného. Spatřit zde můžete  obrazy Bohdana Berana a Josefa Dvořáčka, výtvarná díla Aleše  Bučka, fotografie Káči Karel Klapkové  a jiné.

V 19 hodin vystoupí rocková legenda Ondřej Hejma s kapelou Žlutý pes. Po jejich vystoupení přeloučské náměstí rozsvítí ohnivá  show Draco Flameno.

(kfr)