„Nedávnou návštěvu Pardubic jsme si pěkně užili. Přijeli jsme sem už den před vystoupením. Protože jsme měli volno, šli jsme do kina na Svěrákovy Vratné lahve. Náš koncert v Domě hudby pak potvrdil, že jsou tady také dobří zpěváci. To platí téměř všude tam, kde se vyrábějí produkty na koštování, což je v případě Pardubic perník,“ uvedla mužská polovina populární dvojice Eva a Vašek. Pardubice poznal ještě jako student vysoké školy během praxe v Semtíně.

Dvojice známá z teleshoppingu zaznamenala u pardubického publika velký úspěch. „S písničkami, které máme na repertoáru, dříve vystupovali interpreti, jimž je nyní kolem sedmdesáti let nebo už nejsou mezi námi. Je mi třiapadesát let a už od svých třiceti rád zpívám písničky o dvacet nebo třicet let starší, než jsem já sám. S Evou takhle po republice jezdíme už osmnáct let a najednou jsme zjistili, že jsme vlastně zůstali sami,“ konstatoval Vašek.

Ať píseň nezemře

„Ani nevíme, jak se to stalo, že se nám z pozice lidových hudebníků, kteří zpravidla pokrývají svoje okresy a regiony, podařilo takto vymanit,“ poznamenal člen dvojice, jež se stala v Česku fenoménem.

„S Evou se necítíme být umělci v tom smyslu, že bychom předváděli nějakou šou nebo prvky, které jsme se naučili my a nikdo jiný. My hrajeme písničky, které si s námi lidé rádi zpívají a které si přejí. Někdo nám to sice vyčítá, ale děláme to proto, že si vážíme skladatelů a textařů a nechceme, aby hezká písnička odešla s interpretem. Ten je přece pouze nosičem hudby a textu,“ uvedl Vašek.

„Samozřejmě ideální je, když si interpret sám skládá písničky na tělo a prezentuje tak své duševno, což je třeba případ Honzy Nedvěda. Jestliže se do jeho hitu zamiluji a pochopím, z jakého důvodu ho zpívá, tak nevím, proč bych ho nemohl interpretovat, když se s tou písní ztotožním,“ podotkl muzikant z Blanska, kde v roce 1983 vznikla doprovodná skupina Evy a Vaška Surf.

„Je to soubor, který se věnuje studiové práci a zpracovává podklady pro naše živé hraní. Dodnes jsme společně natočili přes třicet hodin muziky,“ vypočítala Eva.

Muzice dávají vše

„Oba dva dáváme muzice všechno. Žijeme pětadvacet dní v měsíci v autě, což si málokdo dokáže představit. Zažíváme to samé, o čem kdysi zpíval Olda Říha s Katapultem, že nezná nic jiného než hotel, jeviště, auto a tak pořád dokola. Když se vrátíme domů z cest, vypereme prádlo, doplníme vše potřebné a vyrazíme s plnými kufry až po střechu znovu. Pokud jsme mimo domov dlouho, honí jeden z nás všechny nezbytné věci přes internet, zatímco ten druhý se věnuje dcerce Evičce,“ informoval náš Deník Vašek, který dnes od devatenácti hodin vystoupí společně s Evou ve chvaletickém Domě kultury.

Ponorka nehrozí

„Přestože jsme spolu všichni pohromadě prakticky čtyřiadvacet hodin denně, žádná ponorka nehrozí. Jen nás trochu trápí, že se nám doma pomalu rozpadá naše perfektní audiovizuální studio. Udržet tým lidí, který by rád pracoval na našich písničkách a měl radost z toho, že se líbí, je velmi složité. Fundovaný kádr, který byl by ochoten v malém okresním městě makat na celorepublikové úrovni, se hledá hrozně těžko,“ posteskl si.

„Když se z toho nedostaneme teď, zapracujeme na tom v roce 2010, kdy malá Evička půjde do školy. Pak bude muset dojít ke změně režimu. To už nebudeme jezdit všichni pohromadě po České republice jako na nějaký rodinný výlet,“ uzavřel Vašek.