„Během třinácti pobytových dní jsme chtěli poznat co nejvíce jeho přírodní krásy i památky,“ řekl autor filmu Jaroslav Novák.

Ostrov Gran Canaria na videu

 

V polovině listopadu roku 2000 se autorům videofilmu prvně podařilo zavítat na Gran Canarii, jeden z ostrovů “věčného jara“. Během třinácti pobytových dní jsme chtěli poznat co nejvíce jeho přírodní krásy i památky. Jak se to podařilo můžete posoudit sami a to v úterý 25. září v pardubickém Domě techniky. V rámci druhého ročníku Cestovatelských úterků tu bude promítnut 110ti minutový videofilm, natočený během této poznávačky.

Jeho úvodní část je tradičně zaměřena na prohlídku okolí místa pobytu, jímž bylo Taurito, ležící asi uprostřed jihozápadního pobřeží, tvarem téměř kruhového ostrova.

Ve druhém díle se seznámíme s nejzajímavějšími místy nejslunější jižní části ostrova. Prohlédneme si Puerto de Mogan, město jež připomíná italské Benátky, projdeme se mělkým příbojem na Playa del Inglés a neopomeneme vstoupit do písečných dun poblíž letoviska Maspalomas. Navštívíme zlatavou pláž Playa Amadores a krátce i nedaleké Puerto Rico. Uvidíme i další blízké zajímavosti, například výstavní síň kanárských perel.

Třetí část cestopisu je věnována prohlídce Palmitos parku, přírodopisné a ornitologické oáze, sevřené mezi strmými horskými velikány a která byla v nedávných dnech silně postižena lesním požárem.

To ale nic nebude oproti horám, které nabízí centrální část ostrova a zároveň čtvrtý díl filmového průvodce. Vystoupíme na dominantu Gran Canarie Roque Nublo a nejvyšší vrchol ostrova, téměř dvoutisícový Pico de las Nieves, zavítáme i do blízkosti, svým tvarem asi nejkrásnější, Roque Bentaigy. Navštívíme i několik typických kanárských horských vesnic a městeček.

V páté, závěrečné části vykonáme okružní jízdu okolo celého ostrova. Přitom se zastavíme u obydlených i neobydlených jeskyní, obejdeme kráter Caldera de Bandama a prohlédneme si endemickou ostrovní flóru, kvetoucí v Jardin Canario. Samozřejmě, že nevynecháme památky hlavního města Las Palmas, ani historických měst Teroru, Arucasu a dalších. Okruh ostrovem pokračuje podél věčně zeleného severního pobřeží k „Božímu prstu“ v Puerto de las Nieves a končí na vyhlídce Mirador del Balcón.