Titul „Vše pro dítě. Válečné dětství 1914 – 1918" získal Literu za literaturu faktu, za sebou ve své kategorii nechal 59 soupeřů. „Nečekali jsme to, konkurence byla silná," uvedla Martina Halířová, která na knize spolupracovala s již zkušenou spisovatelkou Milenou Lenderovou a Tomášem Jiránkem.

Trojice historiků z Univerzity Pardubice knihu o strádání matek s dětmi, jejichž živitelé bojovali na frontách, o jejich citovém traumatu, podlomeném zdraví a sociální bídě, připravovala asi půl roku.

Původně měla publikace vyjít již na konci roku 2014, jako příspěvek ke stoletému výročí vypuknutí první světové války. Kvůli technickým problémům se však její vydání posunulo, přesto kniha slaví velký úspěch.

Pro Martinu Halířovou je „Vše pro dítě" druhou publikací, její první kniha byla také věnována dětem a jejich ochraně od dob osvícenectví do roku 1914. V současné době pracuje na dalším tématu, které zatím nechce zveřejnit.
Milena Lenderová je významnou historičkou, autorkou řady knih.

Uznání a ocenění si vysloužily už její tituly „K hříchu i k modlitbě" o postavení ženy v české společnosti od 18. století do přelomu 19. a 20. století či monografie „Dcera národa?" o osudu Zdeňky Havlíčkové, dcery Karla Havlíčka Borovského.
V kategorii Objev roku Magnesia Litera 2016 zabodovala kniha „Ženy na rozcestí" doktorandky Ústavu historických věd Fakulty filozofické Blanky Jedličkové.

Prostřednictvím příběhů sedmi žen hledá odpovědi na otázky týkající se každodenního života v době nacistické okupace. Každá z hrdinek byla přitom svým způsobem spjata s divadlem.