Netradiční spojení železniční tematiky a klasické hudby připravili organizátoři 37. ročníku mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro pro zahajovací koncert. Program slavnostního večera, který se uskuteční zítra od 19 hodin v Sukově síni pardubického Domu hudby, se bude tematicky věnovat 170. výročí zahájení železniční dopravy v Pardubicích.

Významná událost

„Tato událost, stejně jako osobnost Jana Pernera, významně ovlivnila město Pardubice i celý okolní region. Proto jsem rád, že ji dramaturgie festivalu reflektovala," řekl náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký.

Na zahajovacím koncertě tak zazní skladby Eduarda Strausse s názvy Ohne Bremse (Bez brzdy) a Ohne Aufenthalt (Bez zastávky) a další skladby s železniční tematikou, jako například hlavní melodie filmů Most přes řeku Kwai a Ostře sledované vlaky či hudba známého českého skladatele Petra Hapky.

„Téma železnice bylo především v druhé polovině 19. století velice populární, a to i mezi hudebními skladateli," sdělil Deníku umělecký vedoucí festivalu Pardubické hudební jaro Josef Krečmer.

„Například Antonína Dvořáka bylo často vidět na pražských nádražích, jak zapřádá odborné dialogy s muži ve strojvůdcovských budkách. Zvukový efekt pomalu se rozjíždějícího stroje vystihnutý rytmickým, pomalu se zrychlujícím a posléze utichajícím motivem je dobře patrný i v jeho slavné skladbě Humoreska, která rovněž zazní během zítřejšího koncertu," upřesnil Josef Krečmer.

Na čtvrtečním koncertě vystoupí Komorní filharmonie Pardubice pod vedením dirigenta Jana Kučery, jako sólisté se představí bratři Josef a Petr Špačkovi.

Skvělý houslista

Houslista Josef Špaček, historicky nejmladší koncertní mistr České filharmonie, je jedním z největších talentů ve svém oboru na světě. Jeho bratr Petr Špaček je nadějný violoncellista, který svůj nástroj studoval mimo jiné i na pardubické konzervatoři, ale též v Praze a Bostonu.

„Velmi oceňuji, že se pořadatelům podařilo přilákat houslistu Josefa Špačka do Pardubic a že bude spolupracovat s naší filharmonií. Je to mladý člověk, který již ve svých 28 letech velmi významně zabodoval na prestižní soutěži královny Alžběty v Bruselu, dokonce se stal jejím laureátem. Je nám ctí hostit v Pardubicích zřejmě nejlepšího českého houslistu současnosti," poznamenal náměstek primátora Rychtecký.