Pardubický zámek bude o nadcházejícím víkendu znovu patřit milovníkům královského moku. V pátek 22. a v sobotu 23. srpna se tam totiž uskuteční sedmnáctý ročník Pardubického festivalu vína. A program bude znovu bohatý. V pátek zůstanou brány zámku otevřeny od 12 do 20 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin. Vstupné bude činit 100 korun a pro prvních 2000 návštěvníků je připraven dárek zdarma.

„V letošním roce se návštěvníkům představí více než 60 vystavovatelů těch nejkvalitnějších domácích i zahraničních vín, jejichž odrůdy bude možno v malebných zákoutích zámku ochutnávat a nakupovat. O pestrou a chutnou nabídku jídel se postará restaurant St. Patrick, francouzské speciality včetně žabích stehýnek a šneků nabídne restaurace Pasáž Praha, chybět nebudou ani stánky se sýry a drobnými pochutinami," uvedla Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která akci pořádá.

Vinařská noc

Součástí Pardubického festivalu vína bude tradičně i Pardubická vinařská noc – oslava vína, dobrého jídla a zábavy na Pernštýnském náměstí.

„Lidová veselice vypukne v pátek 22. srpna ve 20 hodin a potrvá až do půlnoci. Kromě vína, piva a burčáku si na své přijdou i milovníci dobrého jídla, na něž čekají chutné steaky, voňavé klobásy, sýry, trdelníky a jiné pochutiny. K vidění budou i výrobky tradičních řemeslníků – smaltované šperky, cínované číše nebo keramické výrobky," doplnila Gabriela Čebišová.

Na hlavním pódiu vystoupí kapela Kroky Michala Davida – Michal David Revival Band a Varmužova cimbálová muzika, své umění předvedou nejlepší čeští sommelieři a k vidění budou také ohnivé bojové tance Pa-Li Tchi.
„Pro soutěživé nátury budou připravena klání s vinnou tematikou a na vítěze pochopitelně čekají vinné odměny. Po celou dobu konání akce bude otevřena Zelená brána. Vstup na Pardubickou vinařskou noc je zdarma," řekl za organizátory Jiří Lejhanec.

Lenka Štěpánková