Ve věku nedožitých 80 let včera krátce po poledni zemřel populární herec Radoslav Brzobohatý (na snímku). Svět opustil náhle, pouhý den před svými osmdesátými narozeninami.


Fanoušci si herce mohou pamatovat nejen z mnoha desítek filmových rolí, ale také z divadelních prken. V Pardubicích se mnohokrát představil s inscenacemi svého Divadla Radka Brzobohatého.

S Východočeským divadlem (VČD) pak nastudoval hlavní roli Karla IV. v muzikálu Noc na Karlštejně.
Populární muzikál, který je známý především díky filmové verzi s Vlastimilem Brodským a Janou Brejchovou v hlavních rolích, měl premiéru  16. června 2001 na Kunětické hoře. K vidění byl i v budově Městského divadla. Jedná se o nejreprízovanější hru VČD za poslední roky. Noc na Karlštejně se hrála celkem 123 krát, naposledy 4. září 2006.

Na nic si prý nehrál

Radoslav Brzobohatý ve svých rolích mnohdy působil přísným a úsečným dojmem. Ve skutečnosti to prý ale byl velmi příjemný člověk.
„Jeho úmrtí mě hodně zasáhlo. Ještě minulý týden jsem s ním mluvil a v pátek jsem se chystal na oslavu jeho osmdesátých narozenin. Byl to empatický a příjemný člověk. Nikdy si nehrál na žádného mistra. Myslím, že úspěšnost Noci na Karlštejně byla dána i jeho účastí," zavzpomínal na bývalého kolegu ředitel VČD Pardubice Petr Dohnal.

Úspěšný herec prý doufal, že se na Kunětickou horu jednou zase  vrátí.
„Noc na Karlštejně jsme neuložili úplně k ledu. Uvažovali jsme, že se k této inscenaci jednou vrátíme a uděláme obnovenou premiéru. Toho už se bohužel Radek Brzobohatý nedožil," uvedl Petr Dohnal s tím, že Radoslav Brzobohatý byl také častým návštěvníkem pardubického Grand Festivalu smíchu.

Získat pro účinkování v muzikálu VČD takovou hereckou hvězdu, jakou byl Radoslav Brzobohatý, prý nebylo zase tak složité.
„V době, kdy jsme plánovali Noc na Karlštejně, pan Brzobohatý zrovna odcházel z Divadla na Vinohradech a hrál v Karlíně, kde se také potkal s režisérem Františkem Laurinem. Do našeho hereckého souboru pak zapadl zcela spontánně. Na Kunětické hoře často panovaly obtížné podmínky. On ale vždy patřil k těm, kteří říkali, že by se mělo hrát i ve chvíli, kdy třeba pršelo," nechal se slyšet ředitel pardubického divadla.

Radoslav Brzobohatý
Narodil se 13. září 1932 ve Vrútkách. Od roku 1950 studoval na pražské DAMU, po škole nastoupil do divadla v Kolíně. Poté prostřídal ještě několik angažmá, v letech 1967 až 1999 pak zakotvil v Divadle na Vinohradech. V roce 2004 se svou ženou Hanou Gregorovou založil Divadlo Radka Brzobohatého.
Diváci si jej pamatují z mnoha filmových rolí – například z filmů Ucho, Princ a Večernice, Sněženky a machři či naposledy Vrásky z lásky.