"Výtvarná soustředění jsou pro nás nejen vzácnou příležitostí kreslit a malovat v plenéru, ale i vlastivědnými výlety. Místo, kde jsme ubytováni, je vždy určující pro náplň práce. Letos to byla Hora Matky Boží nad městem Králíky. Odtud se vyvíjely i dvě tematické linie, na které jsme se zaměřili: Králíky a králíci,“ uvedla učitelka výtvarného oboru polabinské „zušky“ Eva Jebavá.

„Studie samotné lokality začínaly dalekými výhledy do krásné krajiny, pokračovaly zkoumáním poutního místa s jeho zdmi, schody, věžemi, světci a anděly a končily v intimních kresbách zabydlených pokojíčků, v osahávání povrchů, záznamech barev, světel a stínů,“ informovala náš Deník Eva Jebavá.

„Téma králíků zaznělo v podvečerních vystoupeních malé houslistky, v pohádkách, vtipech i kuchařských receptech. Zvlášť zajímavé byly poznatky přírodovědného charakteru. Na informace o ohromné králičí schopnosti reprodukce jsme reagovali ,množením’ králíků a následnou výtvarnou instalací – poutí dvou tisíc sedmi králíků na Horu,“ poznamenala.

„Nakousli jsme i trpké jablíčko z dějin. Po návštěvě vojenského muzea a části československého opevnění jsme hovořili o válkách, mobilizaci v roce 1938, hrdinství i úctě k životu. Následovala bitva černých a bílých (králíků?), při které nebyl nikdo zraněn. Ukončil ji ,mírový’ králíček s růžovými oušky,“ sdělila učitelka „zušky“, kde výstava začneve čtvrtek 7. červnav 17 hodin.