„Film vznikl podle autobiografických zápisků lucemburského kněze – abbého Jeana Bernarda,“ řekl jeden z provozovatelů Pardubického letního kina Jan Motyčka.

„Abbého Henryho Kremera propustí nacisté jednoho dne roku 1942 ze živoucího pekla z koncentračního tábora v Dachau a pošlou ho domů do Lucemburku. Po pár dnech na svobodě zjistí, že od německých katů nedostal milost, ale že má devět dní na to, aby přesvědčil lucemburského biskupa ke spolupráci s německými okupanty,“ řekl Jan Motyčka.

„Mladý důstojník gestapa Gebhart se snaží přimět abbého Kremera, aby vyvolal rozpor mezi lucemburskou církví a Vatikánem. Za nesplnění tohoto úkolu mu hrozí převelení do některého z vyhlazovacích táborů. Začíná devítidenní válka kněze s německým důstojníkem, kde nepomáhají teo〜logické argumenty a nastupují ostřejší prostředky,“ podotkl provozovatel kina.

Myslíte si, že v abbém zvítězí hlas svědomí nebo vyhraje hrůza z návratu do koncentráku? Přijďte se přesvědčit dnes večer do Tyršových sadů!
„Film Volkera Schlöndorffa (Plechový bubínek) se opírá o skutečný příběh z druhé světové války. Hlavní roli kněze Henryho Kramera ztvárnil německý herec Ulrich Matthes, který si zahrál i ministra propagandy Goebbelse ve filmu Pád Třetí říše,“ nechal se slyšet Jan Motyčka.