Spory týkající se výše městských dotací na provoz Pardubického letního kina stále přetrvávají. Budou si lidé moci užívat unikátní bezplatné filmové projekce pod širým nebem tak, jako tomu bylo posledních sedm let?
Město se chystá vypsat poptávkové řízení na provozovatele letního kina. Reaguje tak na požadavek společnosti Cinema Time, která chce od radnice dotaci 600 tisíc korun.

Poptávkové řízení

„Pořadatelství se nikdy nesoutěžilo. Nyní ale chceme vypsat poptávkové řízení s tím, že by provozovatel mohl získat smlouvu na provoz letního kina až na několik let," prohlásil náměstek pardubické primátorky František Brendl, který dodal, že v současné době město počítá s dotací ve výši 200 tisíc korun.

To se však nelíbí promotérovi Pardubického letního kina Janu Motyčkovi a stejného názoru je i Tomáš Drechsler, jednatel společnosti Cinema Time, která kino provozovala.

Provoz něco stojí

„Výroba plakátů a propagačních materiálů něco stojí. Stejně jako zajištění filmů, jejich projekce a vybudování kvalitního diváckého zázemí. K tomu je nutné si uvědomit, že stále stoupají ceny energií a i ti největší sponzoři a obchodní partneři se dnes v důsledku přetrvávající ekonomické krize snaží stále více šetřit," odůvodnil žádost o vyšší dotaci Tomáš Drechsler.

Jedním z těch, kdo je proti tomu, aby kino dostalo šestisettisícovou dotaci od města, je předseda kulturní komise rady města Jiří Razskazov.
„Letní kino není žádná charita a má své sponzory. Je nutné si uvědomit, že pokud bude navýšena tato dotace pro kino, nezbudou peníze na dotace pro mnoho desítek amatérských, převážně dětských a mládežnických souborů, pro které je fond určen," argumentoval Jiří Razskazov.

Výjimečně 600 tisíc z důvodu stěhování

Promítat se v letním kině začínalo v roce 2006, a to se stotisícovou dotací, která byla v roce 2008 navýšena na 200 tisíc. Loni, kdy se kino stěhovalo z Tyršových sadů za lihovar, obdržel provozovatel 600 tisíc. To bylo podle Jiřího Razskazova výjimečně a proto, že stěhování vyžaduje zvýšené náklady.
Kulturní komise, která se žádostí zabývala, tedy poskytnutí 600 tisíc zamítla.

„V letošním roce jsou finance kulturního fondu nižší než loni a letní kino navíc obdrželo, na rozdíl od jiných subjektů, nezkrácenou dotaci proti rokům předchozím," dodal Jiří Razskazov.
„I když je letos kulturní fond nižší než v roce 2012, jak zdůrazňuje Jiří Razskazov, celková výše finančních prostředků v návrhů rozpočtu na rok 2013 za Odbor školství, kultury a sportu činí přes 230 milionů korun. To je skoro 11 procent loňského schváleného rozpočtu města," uvedl provozovatel kina Tomáš Drechsler.

O tom, že kino má své výsadní postavení v celé republice, svědčí i záštita, kterou nad chystaným osmým ročníkem převzalo Ministerstvo kultury České republiky. Ocenilo tak jeho dlouhodobý význam a kulturní přínos.
Pochvalně se o kinu vyjadřují i tvůrci, kteří v minulosti do Pardubic zavítali.

Nejnápaditější kino, co jsem poznal

„Obrážím kina všech druhů po celé České republice a naprosto objektivně musím konstatovat, že vůbec nejnápaditějším podnikem, na který jsem na svých cestách narazil, je právě Pardubické letní kino. Jenom tam se můj dokument Občan Havel přikuluje promítal v pivovaru, kam ideálně patří. Kromě toho bylo vždycky jednání se zaměstnanci letního kina minimálně o láhev vína příjemnější než jednání s kterýmkoliv jiným kinematografickým personálem," prohlásil český scenárista a režisér dokumentárních filmů Jan Novák.

„Určitě mluvím i za jiné filmaře, když se přimlouvám za to, abyste zbytečně nespravovali něco, co se nerozbilo a co funguje tak skvěle," doplnil tvůrce snímku Občan Havel přikuluje.

Iveta Koubková