Pravidelným divákem filmů pod širou oblohou u pardubického skateparku je i známý rozhlasový a televizní moderátor ROMAN VÍŠEK. Slyšet ho lidé mohou na Českém rozhlase 2, v pořadech Kolotoč a Odpoledne s Dvojkou. S moderováním začal 
v pouhých sedmnácti letech. Od té doby stihl uvést tisíce pořadů, spoluzaložit dvě soukromá rádia, načíst stovky komentářů k filmům a nadabovat i pár zahraničních herců.

Proč jste se i letos rozhodl již po několikáté zavítat do Pardubického letního kina?
Před jedenácti lety jsem se stal neoficiálním maskotem letního kina. (smích) Zažil jsem totiž i úplně první ročník. Je mi velkou ctí, že ti, kdo letní kino připravují, si na mě zase jako na moderátora vzpomněli. Jsem rád, že se zdejších projekcí mohu účastnit. Těším se na filmové delegace, které se tu i během tohoto ročníku objeví. Je to radost a svým způsobem čest – být u toho.

Už poněkolikáté letní kino sídlí u skateparku. Jak hodnotíte tento prostor?

Dovolím si diplomatickou odpověď. (smích) Dozvěděl jsem se, že příští rok se snad dočkáme návratu do Tyršových sadů. I proto se moc těším na další ročník. Myslím si, že krásnou atmosféru této akce dělají hlavně pravidelní návštěvníci kina. Mám pocit, že jich rok od roku přibývá. Sady kinu dodají pomyslnou třešničku na dortu. Ostatní diváci to ale asi jako já nevidí, protože rádi a v hojném počtu chodí i sem.

Co vás v programu na červenec nejvíce zaujalo?
Hned první projekce, hraný film Lída Baarová od režiséra Filipa Renče. Těším se i na dokument o této prvorepublikové herečce od Heleny Třeštíkové, který nese název Zkáza krásou. Helenu Třeštíkovou znám osobně. Je to nesmírně milá, chytrá a šarmantní dáma. Její perfektní časosběrné dokumenty jsem vždy rád sledoval a o to více jsem zvědavý, jak zpracovala téma života Lídy Baarové. Bude to zase trošku jiný, dokumentární pohled na tuto osobnost. Kdo viděl Renčův snímek a teď dorazí i na dokument, bude mít o Baarové opravdu přehled, je to dramaturgicky dobře vymyšlené.

Letní kino se v srpnu zapojí 
i do Olympijského parku Pardubice 2016, kdy promítne filmy ze sportovního prostředí. Brazilskou atmosféru dějiště olympiády dotvoří snímky režisérů latinsko-amerického původu. Co na tento nápad říkáte?
Jsem rád za připojení Pardu-bic k olympiádě. Přeji jim, aby se všechno vydařilo. Překvapil mě obrovský zájem o podobný projekt na Lipně, kde mají na dobu olympijského parku beznadějně vyprodané hotely. Pardubice jsou městem sportu a taková akce sem rozhodně patří. Možná i víc než na Lipno. (smích)

Vy sám trávíte na Pardubicku a okolí hodně času…
Moje láska k východním Čechách vyvrcholila před dvěma roky tím, že jsem se přestěhoval do Ohrazenic 
v Pardubicích. Bydlel jsem už na hodně místech České republiky i světa a musím říci, že Pardubice vedou.

Čím to je?

Cítím se tady opravdu dobře. Jsou pro mě synonymem klidu a pohody. Za příjemný bonus považuji blízkost 
k přírodě a čisté město. I jeho přehlednost je velkou výhodou. Mám rád, když se v prostoru, ve kterém žiji, vyznám. Například Praha se teď v porovnání s Pardubicemi stává městem, v němž se ztrácím a neorientuji. A myslím si, že to, co dříve nabízela pro její obyčejné obyvatele, se rychle vytrácí. V Pardubicích tuším jejich přibližný rozvoj a jako občan dokážu mít ještě o všem přehled. Jsem rád, že jsem se přestěhoval a doufám, že už se nikdy nebudu muset stěhovat. (smích)