Pořadatelé nejnavštěvovanějšího prázdninového kulturního počinu posledních let v Pardubickém kraji mají definitivně jasno, kde se letošní ročník uskuteční.

Pardubické Tyršovy sady, kde se konaly předchozí ročníky a které letos čeká kontroverzní rekonstrukce, provozovatelé nahradili prostorem vedle skateparku.

Pomohl obvod

„Ve středu jsme společně se starostou prvního městského obvodu Jaroslavem Menšíkem objížděli lokality, abychom vybrali skutečně to nejvhodnější místo pro letošní ročník Pardubického letního kina. Tato operace se s trochou nadsázky podobala akci Kulový blesk, ale přinesla kýžený výsledek. Prostor u skateparku, kde obvykle hostují cirkusy, se nám zdál být tou nejlepší možnou variantou," konstatoval programový šéf Pardubického letního kina Jan Motyčka.

„Toto místo je zřejmě nejrozlehlejší ze všech, které nám byly nabídnuty a asi nejvíce splňuje parametry, které k provozu letního kina potřebujeme," uvedl Jan Motyčka.

„Chtěli bychom velmi ocenit přístup prvního městského obvodu včetně jeho starosty Jaroslava Menšíka. Domnívám se, že právě jeho iniciativa výrazně přispěla k tomu, že letos v Pardubicích letní kino bude a že se bude promítat pouze s týdenním zpožděním," sdělil programový šéf
Pardubického letního kina.

„Vedení prvního městského obvodu přistoupilo k celému problému velmi zodpovědně. Společně s panem starostou jsme pak ihned oslovili náměstka pardubické primátorky Františka Brendla. Ten rovněž zareagoval takřka okamžitě. Všichni jsme se shodli na tom, že letos se bezplatné projekce pod širým nebem odehrají právě v prostoru u skateparku," nechal se slyšet Jan Motyčka.

„Během středeční noci se nám podařilo finalizovat červencový program Pardubického letního kina. Na celém projektu nyní intenzivně od rána do noci pracuje početný tým lidí. Přece jen uspořádat akci pro několik desítek tisíc lidí a zajistit takřka šest desítek projekcí během pár dní není jednoduchý úkol. Ale bereme to jako výzvu a věříme, že se s ní vypořádáme se ctí," pokračoval programový šéf Pardubického letního kina.

„Myslím, že prostor u skateparku je dobrou variantou. Veřejnosti není neznámý, protože tu obvykle stanují cirkusy. I propojení se skateparkem se může jevit jako zajímavé. Plocha je zde dostatečně velká na to, aby pojala několik stovek návštěvníků, jako tomu bylo zvykem v předchozích letech, kdy se kino konalo v Tyršových sadech. Možná to není úplně rovnocenné místo, ale domnívám se, že jde o minimálně důstojnou náhradu," řekl náměstek primátorky František Brendl.

Snad se vše zvládne

„Projekce by navíc měly minimálně rušit obyvatele přilehlých domů. Problém by neměl nastat ani s dopravní obslužností. Věřím, že i letošní ročník bude super a že vše zvládneme," dodal náměstek.