Jednu z posledních možností navštívit letos Pardubické letní kino budou mít diváci dnes večer.
Od jednadvaceti hodin se bude v Tyršových sadech zadarmo promítat americké životopisné drama s názvem Ta známá Bettie Page, v originále The Notorious Bettie Page. „Notorious znamená v angličtině známý i neblaze proslulý, a právě s tímto dvojsmyslným významem si film pohrává," uvedl promotér letního kina Jan Motyčka.

New York 50. let

Hlavní hrdinka Bettie Page,  kterou ztvárnila herečka Gretchen Mol, vyrůstala v Tennessee 30. a 40. let dvacátého století, v ovzduší konzervativismu a silného náboženského cítění.
V 50. letech Bettie Page řízením náhod začala kariéru pin-up girl, modelky, která pózuje na masově produkovaných fotografiích před různými fotografy a dostávala zakázky v četných obskurních a dobře utajených studiích, neboť v této éře byly pořádány nemilosrdné hony na veškeré projevy nemravnosti.

Režisérka Mary Harron představila Bettie jako krásnou a cudnou venkovskou naivku, která touží po hvězdné kariéře a vůbec nechápe, k čemu je zneužívána. Film tak přesahuje rámec životopisné studie a nabízí s nadhledem pojednaný příběh nereflektované existence. Zaujme retroatmosférou, melodramatickou stylizací a hereckými výkony Gretchen Molové a Lili Taylorové v roli fotografky.

Dokument o hokeji

Zítra se diváci mohou těšit na novou českou dokumentární komedii o hokeji Pušky, puky, pivo a psi. Poslední srpnový večer bude letní kino promítat dokument Občan Václav Havel jede na dovolenou, v němž tehdy budoucí prezident objížděl republiku ve volkswagenu.

Karolína Frýdová