Lea Tomková, ředitelka Služeb města Pardubic

Minulý týden mě na ulici zastavil známý pardubický kavárník Miloslav Bajer a začal mě hubovat za stav, v jakém se nachází třída Míru. Marně jsem argumentovala tím, že, jak se říká, „pláče na špatném hrobě".

Bajer má pravdu

Navíc mě velmi mrzelo, že to, co říká, je naprostá pravda. Nejde jen o technický stav, který je dnes v naprostém kontrastu s nově otevřenou pasáží, ale jde i o pořádek a čistotu chodníků, zákoutí, zbytků zelených ploch, které se na této hlavní ulici Pardubic  nacházejí, zkrátka o veškeré veřejné prostranství.

Podobně jako pan Bajer si většina občanů právě úklid města, odvoz odpadků či údržbu zeleně spojuje s technickými službami, respektive se Službami města Pardubic.
Bohužel, skutečnost je jiná a zodpovědnost za úklid ve středu města na naší firmě již neleží, což nás velmi mrzí.
V roce 1998 u nás pracovalo  téměř dvacet metařů, tito zaměstnanci, podobně jako pan Holub, o kterém se zmiňuje Pavel Lejhanec ve svém článku otištěném v Deníku v tomto týdnu, chodili s kárkami, sbírali odpadky a přestože se zdálo, že jejich produktivita není valná, město bylo relativně čisté a uklizené.

Když v roce 2002 bylo město „dorozděleno" na sedm částí, práci metařů, údržbu zeleně a další práci technického charakteru dostaly do správy přímo městské obvody.
Smlouvy související  s ručním úklidem s námi byly postupně vypovězeny a práci si začaly obvody organizovat samy. Počet pracovníků na  ruční úklid nám začal postupně klesat. Poslední dva naši metaři pracovali ve středu města  do konce září loňského roku.

Stav, v jakém se tato část města nachází nyní, mě mrzí, nejen jako rodilou Pardubačku, ale také jako šéfku firmy, která byla za účelem technické údržby města zřízena.
Je smutné, že naše technika, kterou jsme se vybavili právě na údržbu města, zahálí a  že musíme propouštět pracovníky, kteří velmi těžko shání práci jinde.
Místo nich pracují odsouzení se stroji, které si obvody musely koupit.
Je smutné, že zodpovědní úředníci přesvědčují sebe i okolí o finanční výhodnosti takového postupu. Je tomu skutečně tak? A pokud ano, tak panem Lejhancem popsaný výsledek tomu odpovídá.

Chybí systém

Jsem přesvědčena, že i tak obyčejná věc, jako je úklid a údržba města, by měla mít  systém a pravidla.
Strojní i ruční úklid veřejných ploch včetně zákoutí, údržba záhonů a trávníků, výsyp košů, svoz odpadků a sbírání psích hovínek, to všechno spolu souvisí, na sebe navazuje a bez koordinace, bez zodpovědnosti za celkový konečný výsledek nemůže kladný  efekt nastat.
Věřím ale, že opět přijde chvíle, kdy bude znovu platit úsloví „Skví se jako Pardubice".

Jaroslav Menšík, Sdružení pro Pardubice starosta Městského obvodu Pardubice I

Po přečtení článku  ředitelky Služeb města Pardubic Ley Tomkové Bude znovu platit „Skví se jako Pardubice", mne zase napadlo přirovnání „není nic staršího jako včerejší noviny".

Snímek „černé skládky", který byl přiložen ke článku, již nyní není aktuální, hromádka odpadu byla po zjištění této skutečnosti  odstraněna, ale bohužel, za dva dny se na stejném místě objevily další pytle s odpadky. A tak se ptám: kdo se snaží ušetřit na odvozu odpadů na skládku?
Je smutné, že se veřejnost zlobí na městské obvody, které prý poctivě neuklízí, což se hlavně projevuje v centru města. Skutečnost je, bohužel, trochu jiná.
Úklid běžného drobného odpadu je zajišťován pracovníky úklidu na hlavních třídách města denně a na základě průběžných kontrol lze říci, že je to dostačující.
V centru Pardubic zajišťuje město ještě úklid zametacími stroji a dochází i k pravidelnému mytí znečištěných místních komunikací.
Náš městský obvod se však, bohužel, musí potýkat i s odstraňováním velkého množství odpadů, které nevznikly normálním životem velkého města, ale byly vytvořeny některými uživateli provozoven, což je i případ pravidelného odkládání plných pytlů odpadů na nejbližší volné veřejné prostranství.
Není to ojedinělý případ, situace se rok od roku zhoršuje a městský obvod musí tyto odpady likvidovat na své náklady. Obdobná situace je i u odpadkových košů na drobný odpad, které jsou přeplněny odpady, které má na své náklady likvidovat někdo jiný.

Prosba o pomoc

Chápu, že naše občany tyto negativní jevy nezajímají, chtějí mít čisté ulice a ve městě pořádek, alespoň v rámci daných možností (třída Míru před rekonstrukcí). V současné době jsou proto přijata opatření, která tento neutěšený stav v centru města postupně odstraní a běžný denní úklid hlavních ulic bude opět odpovídat standardu v jiných velkých městech.

Po území našeho obvodu se pohybuji velmi často, snažím se kontrolovat problematiku, jejímž řešením se zabýváme, ale sleduji samozřejmě i čistotu našich ulic.  Občas vidím nějakou paní prodavačku, která vyběhne před obchod, na lopatku sebere nějaký drobný odpad a je zase uklizeno. Záleží jí nejen na tom, jaký je například obchod uvnitř, ale ví, že i hezké prostředí venku zákazníky upoutá.
V této souvislosti bych se rád obrátil na naše podnikatele s prosbou o pomoc při udržování pořádku na chodnících u jejich provozoven.

I přes pravidelný denní úklid není možné při tak velkém pohybu obyvatel zajistit v centru města ulice bez nedopalků, drobného odpadu, pohozené plastové láhve a podobně. Stále jsou a  zřejmě ještě dlouho budou mezi námi jedinci, kteří odhodí cokoliv tam, kde to zrovna přestanou potřebovat.

Snížené dotace

Rád bych se ještě krátce vrátil k článku z 11. dubna, kde ředitelka Služeb města Pardubic zmiňuje nedostatky v úklidu města a jako hlavní důvod vidí skutečnost, že městské obvody postupně v uplynulých letech přestaly využívat práce metařů zaměstnaných ve firmě Služby města Pardubic.


Ano, zajišťujeme tyto činnosti různě z vlastních zdrojů, protože konkrétně našemu městskému obvodu nic jiného nezbývá.
Od roku 2011 nám město Pardubice snížilo dotace na životní prostředí ročně o více než sedm milionů korun, není tedy možné rozšířit stav pracovníků na úklid a zaměstnance „služeb města"  nemůžeme využívat, jelikož jejich „služby" jsou pro nás drahé.

A protože městský obvod hospodaří s veřejnými prostředky, musí se také tak chovat a veškeré služby zajišťovat v potřebném rozsahu, ale hlavně co nejúsporněji.

Kritika obvodů

Není mým úmyslem  ovlivňovat občany při jejich rozhodování v červnovém místním referendu o obvodech. Článek paní ředitelky však na mě tak zapůsobil. Téměř denně čtou naši občané v tisku o tom, jak obvody dělají ve své činnosti téměř všechno špatně. Už chyběla jen kritika úklidu veřejného prostranství, tak přišla.

Věřím však, že lidé dokáží posoudit vše, co se za uplynulých deset let v jejich okolí změnilo, vzpomenou si, v jakém stavu bylo sídliště Karla IV., jak dnes vypadá nová část sídliště okolo Dašické ulice,  všechny parky po celkové rekonstrukci, jak se pracovníci úřadu zabývají každým drobným problémem našich občanů.