Neodpustitelné? Chlap, kterého by se měl fotbal zbavit jako prvního? Jak se to vezme.
Berbra jsme si totiž vyrobili sami. Odstranit ho, do vedení fotbalu se vyšvihne jiný křivák. Kluby ho totiž potřebují.
Chyba není v jednom lumpovi, ale v celém systému a myšlení. Jak to myslím?

Žijeme v zemi, kde je sport prolezlý korupcí. U fotbalu je to možná vidět nejvíc. Ne proto, že by v něm pracovalo nejvíc zmetků, ale hlavně z toho důvodu, že jeho výsledky jsou strašně snadno ovlivnitelné. Stačí jeden chlapík s píšťalkou a zařídí všechno. Pokušení naklonit si štěstíčko se děsně těžko odolává.

Hlavní problém je, že fotbalové oddíly tohle přímo vyžadují, „v pralese" i ve vyšších soutěžích.

Když se podraz hodí, berou ho jako normu. Pokud někdo použije takové zbraně proti nim, mají pěnu u pusy. Jenže se ozvat nemohou. Proč? Protože i ony v něčem dřív jeli.
Úlet? Ne, tohle zkrátka je český fotbal.

Je děsná prča, když známým u piva vykládáme, jak jsme tenkrát za prase, nebo za sud pustili poslední zápas sezony, kdy šlo našemu soupeři o záchranu. Ha, ha, ha. Jenže právě tímhle to začíná, tady je podhoubí pro všechny levárny.
Sport začíná být kšeftem, chobotnice natahuje svoje dlouhá chapadla a zamotává je.

Není to tak dlouho, co mi jistý funkcionář v jedné soutěži řekl: „Rozhodčím se musí platit, aby pískali rovinu. Dostanou cesťák a prachy navíc. Roky to tady tak chodilo."

Ale ven s tím nešel. Proč? No jasně. V tomhle prostředí každý potřeboval někdy službičku, když se zachraňoval, nebo když jel na postup. Jednou uděláte levárnu a jste mimo šachovnici. Nemůže nikoho prásknout, musí s vlky výt.
Přesně v tomhle tkví moc Romana Berbra. Svoje případné oponenty drží v šachu. Sbírá informace, špínu… Pokud ji někdo vytasí na něj, on nasadí stejně těžký kalibr.

Bojovat s chobotnicí se dá jen jedním jediným způsobem. Nedávat a nebrat. Pokud týmy místo do rozhodčích investují do nových sítí za brankou, nakoupí dresy a jestli už nikdy nenabídne sud za tři body v posledním kole, tak se zvíře časem udusí a chcípne.
Začít je potřeba v tom nejnižším okresním přeboru. Jedině takhle vyženete všechny fotbalové parazity.

Ale ruku na srdce. Věříte, že tohle u nás dokážeme?