V poslední době se poměrně často objevují v tištěných médiích nářky kavárníka Miloslava Bajera  na výši nájmu, který platí za pronájem kavárny na třídě Míru majiteli objektu – Rozvojovému fondu (RF) Pardubice.
Z jeho pohledu se k němu představenstvo RF nechová správně, když mu nechce upravit nájem podle jeho představ. Pan Bajer ve svých nářcích neustále uvádí, že k výši nájmu byl minulým představenstvem fondu donucen, že je výše nájmu pro něho likvidační, že mu současné vedení  fondu nechce vyjít vstříc a když se to hodí, tak se vymlouvá na město.
Bajer zkrátka lže!
Musím se proti tomu velmi důrazně ohradit! Pan Bajer zkrátka lže!
Pro vysvětlení mého tvrzení uvádím:
1. Nedovedu si přestavit, že by někdo v dnešní době někoho donutil k podpisu něčeho, s čím nesouhlasí. Pokud pan Bajer minulému představenstvu podepsal nájemní smlouvu  za prostory, ve kterých podniká, tak mu u toho jistě nikdo nedržel ruku, ale pan Bajer tento dokument podepsal sám a dobrovolně.
2. Pan Bajer ve svých vyjádřeních tak trochu zapomíná (a já se domnívám, že naprosto úmyslně) na fakt, že stávající vedení RF snížilo nájmy plošně na třídě Míru nájemcům v objektech RF do doby, než bude třída Míru zrekonstruována.
3. Pan Bajer ve svých vyjádřeních tak trochu zapomíná (a já se opět domnívám, že naprosto úmyslně) na fakt, že mu stávající vedení RF snížilo nájem o velmi výraznou částku proti původní smlouvě.
4. Pan Bajer úmyslně zamlčuje při svých vyjádřeních do tisku, že mu vedení  RF v lednu opět vyšlo vstříc, i když dlužil na nájemném velmi výraznou částku v řádu statisíců korun.
Ať se přestěhuje!
Pokud má pan Bajer pocit, že se mu na třídě Míru v prostorách RF špatně podniká, má možnost přestěhovat svoje podnikání jinam. RF nebude mít, myslím, žádný problém s obsazením uvolněných prostor, což jistě dokazuje obsazenost nebytových prostor v majetku RF.

Martin Bílek, místopředseda představenstva RF Pardubice

Bajer: „Z vyjádření Bílka je mi smutno"

Myslím, že dvacetiletá existence mé kavárny prokázala schopnost sloužit občanům Pardubic. Ale i za tu dobu jsem zaplatil Rozvojovému fondu Pardubice (RFP) na nájmu částku několik desítek milionů korun.

To je ten důvod, proč si myslím, že by vedení RFP se mnou mohlo jednat jako s rovným partnerem.
Bohužel současné vedení je ve svých funkcích pouze tři roky a nevnímá, co jsem již fondu zaplatil.

Prakticky říká, že má jiné nájemce, kteří mě přeplatí a nezajímá je moje dvacetiletá historie placení nájmu a význam jména mé kavárny pro Pardubice. Ta je uváděna v nejrůznějších prezentačních publikacích jako rarita.
Z vyjádření pana Bílka jsem smutný. A jeho nepravdivé výpady vůči mé osobě snad ani nemá smysl nějak komentovat.

Miloslav Bajer, známý pardubický kavárník

Váží si Pardubice 
svých živnostníků
Kavárna Bajer je v Pardubicích pojmem. A také jeden z mála důvodů, proč ještě zamířit na třídu Míru. Spor o výši nájmu v rozkopané hlavní tepně Pardubic je nedůstojný. Město i Rozvojový fond Pardubice by asi v tomto případě mělo ustoupit a říci, že tato stylová kavárna je pro život na vyhasínající žíle Pardubic důležitá a jít s nájmem po dobu rekonstrukce razantně dolů. Jinak dávají najevo, že si neváží místních živnostníků. A to pro podnikatele není nejlepší signál…
Tomáš Dvořák