Žlutá, modrá, zelená. Barvy, které každý zná. Průměrný Čech za rok vytřídí téměř 67 kilogramů skla, plastu a papíru. Každý rok se dokonce pořádá soutěž o to, kde se třídí nejlépe. Zdá se, že lidé po celé zemi si na třídění odpadu zvykli.

Výjimka, která potvrzuje pravidlo? V Pardubicích si momentálně nevědí rady co s přeplněnými popelnicemi a nepořádkem kolem kontejnerů. Obyvatelé si stěžují především na neustále plné kontejnery. Většina z nich je ale plná nesešlapaných krabic a PET lahví. Vrchol lenosti lidí se pak promítá do odložených spotřebičů nebo kusů nábytku, které k popelnicím rozhodně nepatří.

Psali jsme:

Pardubice trápí rostoucí množství odpadků kolem kontejnerů. Město a Služby města Pardubic hledají cestu, jak tuto situaci vyřešit. Jednou z možností je rozšíření kontejnerových stanovišť, které však naráží na prostorové možnosti města a v některých případ
Pardubáci neumí třídit odpad. Město na každého obyvatele doplácí přes 400 korun

Město lidem nabídlo častější svoz i více popelnic. Za to místní ale nechtějí platit více peněz.

V Pardubicích teď zkoušejí pilotní projekt, který má mít velký význam pro životní prostředí, jedná se o sběru bioodpadu. Za prvních 12 měsíců se z pěti lokalit na sídlišti Dubina svezlo více než 27 tun bioodpadu. Zatímco část obyvatel v jednom z městských obvodů možnost třídit zelený odpad uvítala, stále je dost těch, kteří jejich snahu o ekologické chování maří. Město se podle všeho nechce vzdát myšlenky umožnit i lidem z bytových domů třídění zeleného odpadu. Proto budou od března kontejnery na bioodpad opatřeny zámkem, od něhož budou mít klíč pouze ti, kteří mají o třídění opravdu zájem.

Pardubická Třída Míru.
Vady na kráse Pardubic: Zapomenuté památky i kontejnery a odpadky

Vedení města se tak rozhodlo dát lidem klíč nejen od kontejnerů, ale podle svých slov i klíč od dobrého pocitu, hezčího místa a lepší budoucnosti. Nicméně popelnice by se nemusely zamykat, kdyby lidé, kteří nechtějí třídit, alespoň respektovali základní pravidla. A do hnědých kontejnerů nevhazovali komunální ani jiný odpad a neznehodnocovali snahu ostatních.

V České republice třídí odpad přes sedmdesát procent obyvatel, ale opravdu před zbytkem musíme popelnice chránit? Na místě je tedy otázka, kdy se dostaneme do bodu, že lidé, kteří se rozhodli žít ekologicky, nebudou muset svůj vytříděný odpad zamykat.