Na společném jednání rad města Pardubice a Pardubického kraje, které se uskutečnilo minulý týden, jsem představil několik projektů. Šlo o naprosto konkrétní projekty z oblasti dopravy a cestovního ruchu, v jejichž přípravě se město Pardubice angažuje.

Vesměs se však jednalo o projekty regionálního, nebo dokonce národního a nadnárodního významu.

I proto jsem byl, a stále jsem, přesvědčen o tom, že by do nich měl být kraj aktivně zapojen.

Co hejtman čekal?

Pokud pan hejtman od našeho setkání očekával pouze oslavné ódy na dosavadní spolupráci, pak je mi velice líto.

Diskuze nad jednotlivými body programu ostatně velmi jasně ukázala, jak je to s touto spoluprací doopravdy.

Zaráží mě například tvrzení, že vícepráce do projektu na rekonstrukci přednádraží zařadilo město bez jakékoliv koordinace s krajem a přišlo až nyní s navýšeným rozpočtem.

Projekt byl předložen kompletní, ve všech souvislostech a domnívám se, že tak, aby bylo jasné, co celý projekt, zdůrazňuji celý projekt, obsahuje, tzn. včetně vyvolaných nákladů na celou akci. Z mého pohledu je to velmi férový přístup. Byl to ostatně poradní sbor pana náměstka Tichého, který měl k původnímu projektu řadu připomínek. Ty byly zapracovány, projekt předělán podle připomínek a takto byl dále rozpracován.

Bylo několikrát prezentováno, že i tyto změny, stejně jako další změny vyvolané diskuzemi s různými občanskými aktivitami apod., zapříčiní prodražení celého projektu.

O projektu nic neví?

Už v květnu 2011 jsem hovořil i o tom, že finanční účast města a kraje na jeho financování by měla zůstat v poměru 50 na 50. Teď, když máme na stole konečná čísla, je to pro kraj najednou novinka a o projektu vlastně nic neví. A to i přesto, že zástupci kraje byli zváni na koordinační schůzky, které se konaly v podstatě každý týden, a několikrát dokonce pozvání přijali.

Má být tohle ta ukázka skvělé spolupráce? Je normální, že se kraj buď vůbec nezajímá o projekt, u jehož zrodu stál a který považuje za přínosný pro celý region, nebo že společnou koordinaci účelově zapírá?

Pan hejtman se nechal slyšet, že z hlediska financování krajem mají prioritou projekty podpořené z dotačních titulů, které mají v ideálním případě význam pro celý kraj.

Podle mého názoru by se našlo jen málo připravených projektů, které by tomuto popisu odpovídaly lépe než projekt na rekonstrukci pardubického přednádraží.

Realizace tohoto projektu by znamenala zvýšení komfortu pro tisíce občanů kraje, kteří Pardubice využívají jako významný dopravní uzel.

Jsem tedy přesvědčen, že v tomto případě skutečně „kopeme" za celý region, nikoliv pouze za město. A stejně tak tomu je i v případě cyklostezek podél řeky Labe.

Pan hejtman říká, že Pardubice mají stejné možnosti, jako každé jiné město či obec v regionu, které budují cyklostezky bez pomoci kraje.

Proč to u nás nejde?

Jsme si toho vědomi a chováme se podle toho, vždyť na katastrálním území města už jsou tyto cyklostezky postaveny nebo se připravují.

Pomoc potřebují hlavně menší obce, jejichž územím má cyklostezka procházet. Nebo lidé na kraji opravdu nevidí obrovský dopravní i turistický význam pro celý region, pokud by se podařilo dokončit cyklostezku v celé délce od pramene Labe až po Hamburk? V Německu je tato stezka velmi populární a přináší život tam, kde ještě před několika lety nebyl. V Ústeckém nebo Královéhradeckém kraji to pochopili a ve výstavbě cyklostezky se významně angažuji, a to i finančně. Proč to tedy nejde u nás?

K turistické atraktivitě celého kraje by pak mělo přispět i splavnění Labe z Přelouče do Hradce Králové a vybudování přístavišť pro rekreační plavidla. Na tomto projektu regionálního charakteru město pracuje a logicky vyzývá kraj k účasti.

Alibismus a mlčení

Na společné jednání s Radou Pardubického kraje jsem přišel s iniciativou a konkrétními návrhy, jak pomoci tomuto regionu.

K jednotlivým bodům jsem připravil i písemné materiály a v předstihu je rozeslal všem účastníkům jednání.

Přesto jsem se ze strany představitelů kraje dočkal pouze reakce v podobě neurčitých a alibistických odpovědí, popřípadě mlčení.

Bohužel jsem zřejmě včas nepochopil, že kraj pojal toto setkání jako společenskou akci spojenou s blížícím se závěrem volebního období.

Nicméně nejsem sám, kdo si takto nepředstavuje fungující a smysluplnou spolupráci mezi krajem a jeho sídelním městem. Snad se po podzimních krajských volbách sejdeme s lidmi, s nimiž bude možné slovo spolupráce skutečně naplňovat.

Martin Bílek, náměstek pardubické primátorky