Pardubický kraj předvedl další ze svých „geniálních" přístupů, když jeho výběrová komise nedoporučila radním, aby dále pokračovala ve své funkci dosavadní ředitelka úspěšného pardubického Gymnázia Dašická Jitka Svobodová.

Komisi vadilo například to, že ve škole poklesl počet žáků a provoz nové sportovní haly provázejí problémy. Že se jedná o důvody zástupné, je nabíledni. Stačí se podívat na zmatené kroky kraje při řízení školství a při výstavbě haly, kdy tak šetřil, až zařízení nelze využít pro sporty na vrcholové úrovni.

Nereagují na dění

Kraj důvody rozhodnutí komise odmítal dlouhé dny před jednáním rady komentovat, neumožňuje mu to prý zákon. A jeho představitelé mlčeli, i když se zvedla vlna protestů.

Na krajských webových stránkách jsme si dál mohli číst informace o úspěších radních s jejich fotografiemi, jakož i rýpance do vládních politiků.

Na bezprostřední dění pod okny úřadu nereagoval nikdo, natož aby se z nich krajská radní byť jenom vyklonila, když studenti přišli vyjádřit názor a žádali vysvětlení.
A důvod odvolání ředitelky pod čarou, o kterém kraj na veřejnosti rozhodně mluvit nebude? Jitka Svobodová byla po léta, kdy Gymnázium Dašická vedla, úspěšnou ředitelkou. Do života vypravila spolu se svým týmem pedagogů stovky výborných studentů. Potvrzují to skvělé výsledky ve Scio testech a sedmé celorepublikové místo v úspěšnosti státních maturit, ve kterých bylo toto gymnázium v Pardubickém kraji nejlepší. Radní Jana Pernicová úspěchy neodpouští, zřejmě pod heslem: „úspěchy nejsou úspěchy, když nejsou naše".

A co kvalita?

Kraj nemá smysluplnou koncepci školství, chce mít tedy situaci pod kontrolou, a to nejlépe s někým, kdo nebude odporovat.

A k tomu výměny ředitelů ve výběrových řízeních vedou. A kvalita vzdělání? Budoucnost nadaných? Tak to je jim docela fuk…

Jiří Skalický, poslanec za TOP 09 a starostové