Hned několik návrhů, jak by měl magistrát spolupracovat s městskými obvody, podala pardubická Občanská demokratická strana (ODS).
„Chceme velké, silné a prosperující město, které se bude rozšiřovat a ne zmenšovat.   Kompetence městských obvodů by se měly ještě více posílit tak, aby obvody vykonávaly co nejvíce operativy, a tím uvolnily ruce magistrátu, který by měl určovat strategii rozvoje a jeho zásadní směr vzhledem ke svým kompetencím," uvedl za pracovní skupinu ODS pro problematiku městských obvodů Vítězslav Štěpánek, starosta třetího pardubického obvodu.
Výkon státní správy ponechat stejný

ODS  chce dále ponechat výkon státní správy v současném stavu, zachovat stávající územní členění města a zlepšovat komunikaci mezi městskými obvody, magistrátem, občany a okolními obcemi.
„Chceme, aby měl magistrát mandát řešit zásadní opatření, která ovlivní budoucí podobu města. Za nejdůležitější mimo jiné považujeme co nejrychlejší řešení dopravní infrastruktury z hlediska investic státu, kraje a města. Chceme jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic a potažmo s jeho generálním ředitelem o uvolnění finančních prostředků na rok 2013 na projekt Trojice. Dále je nutné jednat s ministerstvem dopravy o financování přípravy a realizace vnějšího dopravního systému Pardubic – severovýchodních a jihovýchodních obchvatů," vyjmenoval další návrhy Vítězslav Štěpánek.

Ve vztahu ke kraji chtějí členové pardubické ODS prosazovat tiché kryty na páteřních krajských silnicích II. a III. tříd v intravilánu města a zaměřit se na celkové rekonstrukce místních komunikací v majetku města.
„Rádi bychom jednali s ministerstvem obrany o bezúplatném převodu objektů a pozemků na území města. K tomu potřebujeme mít zpracované a zaregistrované studie k uvedeným objektům," vysvětlil Vítězslav Štěpánek.

Řešení odpadového hospodářství

Mezi další priority řadí ODS také řešení odpadového hospodářství po roce 2013, přípravu čerpání finančních prostředků Evropské unie  po roce 2013 a vytvoření kvalitní vize města Pardubic.

„Ve strategickém plánu je třeba jasně definovat zájmy města, jeho obyvatel, podnikatelských subjektů, ale i okolních obcí. Jen tak budou mít konkrétní projekty větší šanci na úspěch při čerpání finančních prostředků z Evropské unie. Základem by mělo být zlepšení života v dané lokalitě, podpora podnikání a zajištění zaměstnanosti obyvatel. Je třeba vytvořit i nový územní plán, který bude respektovat požadavky strategického plánu," nechal se slyšet starosta pardubické „trojky". Lenka Štěpánková