Návrh je nesmyslný a barbarský

František Weisbauer argumentuje jednak tím, že by výsadba měla být všude jednotná (pořádek musí být) a dále tím, že stromy rostou v nedobrých podmínkách a nedaří se jim příliš dobře. Bude pro ně podle pana radního zřejmě dobře, když se porazí hned.

Návrh na vykácení této aleje od radního Weisbauera je nesmyslný a barbarský. Může se jakkoli ohánět svými zkušenostmi a zásluhami silničního ekologa, nikdo mu je nebere. V tomto případě ale šlápl pořádně vedle.

Z hlediska projektu samotného není k vykácení žádný rozumný důvod až na dva stromy alej ničemu při stavbě nepřekáží a až dosud se počítalo v projektu s jejím zachováním. Stromům je něco přes třicet let.

Daří se jim až překvapivě dobře vzhledem k faktu, že rostou podél silnice, kudy denně projedou tisíce aut včetně kamionů.

Jsou požehnáním pro chodce a cyklisty, kteří tudy procházejí a projíždějí. Významně snižují prašnost a hluk z dopravy a zachycují alespoň část škodlivin, poskytují stín.

O projekt přednádraží se zajímáme čtyři roky a aktivně se účastníme jeho přípravy, podávali jsme řadu připomínek a bojujeme za maximální ochranu zeleně v projektu.

Nebýt našich aktivit, byla by již před několika lety zbytečně pokácena nejen tato alej, ale i nádherné platany u pošty, s jejichž začleněním poslední verze projektu počítá.

Většina stromů má být pokácena

Bohužel ale nadále platí, že naprostá většina současných stromů při rekonstrukci okolí nádraží má být pokácena.

Nenašel se nikdo, kdo by byl ochoten se vážně zabývat naší námitkou, že plocha nástupišť nového terminálu je předimenzovaná a dělá z původně proklamované „brány do města" spíše parkoviště pro odstavená vozidla městské hromadné dopravy.

Snažíme se o to, aby náhradní výsadba za skácené stromy byla co nejkvalitnější a aby se opravdu kácelo jen to, co je nezbytně nutné.

Současně ale nechceme projekt blokovat, protože nemíníme stát v cestě lepší podpoře veřejné dopravy.

Náš postoj je nekompromisní

V případě lipové aleje podél Palackého třídy je ovšem náš postoj proti kácení naprosto nekompromisní a panu radnímu Weisbauerovi vzkazujeme spolu s Aloisem Jiráskem s plnou vážností: Těch lip se nevzdáme!.Jaroslav Svoboda,

Jiří Svoboda, Miroslav Seiner,

Občanské sdružení

Chráníme stromy