Pardubický Technopark půjde zřejmě ještě letos s ostudou do dražby. Dluh není astronomický, nějakých 230 milionů korun.

Přišla doba jeho zmrtvýchvstání

Technopark má hmotnou a ideovou hodnotu podstatně větší. Před půldruhým rokem jsem na těchto stránkách psal, že je báječnou věcí, ale narodil se v nevhodnou dobu.
Dnes bych to trošku korigoval, protože si myslím, že přišla doba jeho zmrtvýchvstání, jen není ten, kdo by jej probudil živou vodou. Taková zařízení mají totiž svůj smysl nejen v době vrcholící prosperity, ale i za recese. Řada firem v tíživé situaci prochází v současnosti restrukturalizací, která samozřejmě něco stojí.

České banky, servilně přizvukující zběsile škrtajícímu ministru financí, jim na projekty jakékoliv hodnoty a perspektivy mnoho nepůjčí.
V té chvíli by měl pomocnou ruku podat Technopark – umožnit překonat těžké období bez zisků v prostředí a za podmínek, kdy náklady jsou výrazně nižší.
Technopark by měl denně konzultovat s hospodářskou komorou, bankami, exekutorskou komorou, soudy a s každým, kdo má trochu přehled o hospodářských pádech i vzestupech a nabízet pomocnou ruku každému, kdo ani netuší, že tady taková možnost je. Technopark by mohl být záchrannou sítí, přestože byl vymyšlen, projektován a postaven pro trochu jiné účely. Původně měl být jen startovací pozicí, dnes by mohl být také přestupní stanicí.

Technoparku je zatraceně škoda

Nevím, netuším, kdo jej koupí, proč jej koupí, ale obávám se, že podnikatelský záměr budoucího vlastníka bude přízemní. Nejspíš lacino koupí, aby později po částech výhodně prodal.
Dospělá vláda by měla místo rychlého podpisu církevních restitucí, kterými se z rukou státu odvede 150 miliard korun, více péče a pozornosti věnovat podpoře podnikatelského prostředí. Technoparku je zatraceně škoda.

Miroslav Váňa, pardubický poslanec, ČSSD