Když loni na konci března Dynamo zdolalo v posledním utkání Karlovy Vary, vyprodaná Tipsport arena si mohla zhluboka vydechnout. Pardubice skončily na dvanácté příčce o bod před Litvínovem a baráži o extraligu se vyhnuly. Tehdejší trenér Peter Draisaitl jen poznamenal, že hrát o sestup není žádná sranda.

A velká legrace to nebude ani v letošním roce. Třináctá pozice, aktuálně ztráta třináct bodů na desáté místo zaručující předkolo play off. Na to, že by Pardubice ještě v této sezoně opustily poslední čtyřku, by si zřejmě vsadil jen zanedbatelný zlomek sázejících.

Velká část příznivců Dynama se teď možná více než k následující dvojici zápasů upíná k příštímu pondělí, kdy se má konat valná hromada klubu v novém složení akcionářů. Dá se očekávat, že k určitým a možná i převratným změnám dojde.

Jedno je jisté. Ať už od příštího pondělí převezme vládu nad pardubickým hokejem kdokoliv, měl by vytyčit jednoznačné priority pro dohrání této extraligové sezony. Žádné dlouhodobé cíle, ale krizový plán. A zároveň se pokusit o zmírnění pošramocených vztahů na trase vedení klubu – hráči – diváci.

Ve hře je hodně. Loni se to povedlo, letos bude úkol o to více složitější. Plán je jednoznačný – zachránit extraligu pro Pardubice. S tím se ostatně město jako většinový akcionář vrací. Aby se nestalo, že nejvyšší hokejová soutěž po více než šedesáti letech zmizí.