Statistika dopravní policie za rok 2012 je pro Pardubický kraj celkově příznivá. Z pohledu bezpečnosti je kraj pátý nejlepší ze třinácti zbývajících. Pro policisty je úspěšné zejména číslo 6. O tolik osob zemřelo méně proti roku 2011. V Pardubickém kraji zahynulo na silnicích v loňském roce celkem 42 osob. O 17 lidí méně utrpělo těžká zranění. To vše i přesto, že počet nehod stoupl o 144 (celkem jich policie zaznamenala 3726).
Zajímavá je i statistika, která s dopravou přímo souvisí – pokuty. Celkově policisté evidovali 19 593 přestupků. Z tohoto počtu uložili 17 743 blokových pokut. V celkovém součtu to vychází na částku 10 104 300 korun. Takový je příspěvek do státní kasy za neukázněnost.

Jen pro zajímavost – vozidlo VW Passat, které má k dispozici krajská dopravka, se na tom podílelo 899 případy s vybranými 732 100 korunami.
Podle statistik se v Pardubickém kraji bourá v obcích dvakrát častěji než na volné silnici. Lidé ale umírají přesně v opačném poměru.
Nejvíce riziková dlouhodobě zůstává vysoká rychlost. Ta má na kontě 762 nehod s 18 oběťmi, 1776 nehod zavinil nesprávný způsob jízdy a cena byla také vysoká – 15 obětí. Nesprávné předjíždění je podepsáno pod 117 nehodami a čtyřmi mrtvými. Nedání přednosti způsobilo 435 nehod, ale naštěstí jen dva mrtvé.

„Dopravní policisté se ale v loňském roce zapsali i „nedopravními zásahy".
„V září v Pardubicích zadržela hlídka dopravní policie bezprostředně po činu pachatele přepadení zlatnictví. Ve stejném měsíci pak v Moravské Třebové od sebe dopravní policisté odtrhli dva peroucí se muže. Ukázalo se, že jeden z nich má na svědomí rozsáhlou majetkovou trestnou činnost," uvedl vedoucí odboru služby dopravní policie v Pardubickém kraji Miroslav Pochobradský.