Noc, která se změnila v horor. Ve čtvrtek po jednadvacáté hodině po střetu s kamionem vyhasly na silnici u Chýště dva lidské životy. Nákladní vůz tam do příkopu smetl dvě osobní auta. V obou z nich umírali mladí lidé.

V červeném fiatu zahynula čtyřiadvacetiletá žena, v dalším voze šestadvacetiletý muž. Jeho spolujezdec bojuje o život v nemocnici, stejně jako řidič kamionu.
Příčina? Policie nehodu šetří a na oficiální závěr je příliš brzy. Podle všeho však kamion jel ze směru od dálnice D11 v levém jízdním pruhu. Svědkové na místě tvrdili, že předjížděl jiný tahač. V úseku, který prochází zářezem krajiny a mírnou levotočivou zatáčkou, kde výhledu na silnici brání svah… K osudnému střetu došlo těsně za jejím zlomem. Dvaašedesátiletého řidiče náklaďáku snad ještě před osudným manévrem mohla záře světel varovat, že se proti němu za zatáčkou blíží vozidla.
Řidiči osobních aut v protisměru viděli záři nejspíš také. Nemohli ale odhadnout, že za zatáčkou spolu bok po boku právě závodí dva kamiony.

Na místě nehody zasahovalo několik hasičských jednotek z Pardubického i Hradeckého kraje a záchranáři. Bohužel dvěma lidem z obou osobních automobilů – muži a ženě – už pomoci nemohl nikdo.

Těžce zraněného řidiče kamionu ošetřovali zdravotníci ještě v kabině. Z té ho museli dostat až hasiči po vypáčení dveří. „Dvě osoby byly po důkladném ošetření a zajištění vitálních funkcí transportovány s vážnými poraněními hrudníku a břicha do Fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ popsal mluvčí záchranářů Aleš Malý.
Silnici policisté pro dopravu otevřeli až v pátek v sedm hodin ráno. Nyní nastoupí vyšetřovatelé a znalci v oboru dopravy.

PROBLÉM Z DEBATY DENÍKU

Problematiku těžké nákladní dopravy na této silnici kritizovali starostové i na debatě Deníku, kterou jsme před volbami vedli v Lázních Bohdanči.

„Bohužel to potvrzuje obavy starostů, které tu zazněly i při té debatě. Množství aut, které po této silnici projede, vytváří nebezpečné situace. Nejbezpečnější prostor pro taková vozidla je na dálnici. My je ale pouštíme na silnice první třídy, a pak to končí právě tak, jako to neštěstí u Chýště,“ reagoval starosta Lázní Bohdaneč Miloš Karafiát.

Města a obce na trase silnice I/36 chtějí nynější vozovku z první třídy převést na druhou – z majetku státu do majetku kraje. Druhá třída silnic totiž umožňuje snazší regulaci nákladní dopravy. Právě na tomto řešení se většina diskutujících shodla.

„Jednání mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a Pardubickým krajem probíhají a ve středu na kontrolním setkání bylo řečeno, že na smlouvě se pracuje. To ale pořád neznamená, že to je hotové. Pro tuhle možnost jsou samozřejmě všechny obce na trase D11 – Pardubice. Bukovka, Voleč, Rohovládova Bělá, Chýšť i Bohdaneč,“ dodal Karafiát.