„Záchranáři jeli naslepo hledat místo nehody. Vozidlo naštěstí po nehodě samo spustilo výstražná světla. Bylo sto metrů od silnice zajeté do lesa, cestou pokácelo několik stromů. Nebýt zapnutých světel, hledání ve tmě by bylo horší,“ popsal situaci mluvčí záchranářů Aleš Malý.

První záchranáři, kteří se k autu dostali, našli řidiče zhrouceného za řízením. Dveře vozu však byly z obou stran zablokované pokácenými stromy. Záchranářům se je po chvíli podařilo otevřít a dostali se k řidiči. „Ten do té doby nereagoval. Když přišel k sobě, byla mu stabilizována krční páteř a pánevní kruh a po prohlídce lékařem byl převezen do Pardubické nemocnice,“ doplnil Aleš Malý.

Čelní střet dvou vozidel uzavřel obchvat Holic.
Další čelní střet na obchvatu Holic. Policie znovu zavírá silnici

Lhostejnost řidiče, který po spatření nehody nezastavil, mohla mladého muže stát život. Přitom pro záchranu života nepotřebujete dovednosti špičkového chirurga. I když naše zákony připouštějí, že za poskytnutí pomoci se považuje i jen oznámení záchranářům, v praxi to nemusí platit.

„Třeba v tomto případě reálně hrozilo, že ten mladý člověk zemře, i když žádná smrtelná zranění neutrpěl. Pokud totiž zůstane člověk takto sedět za volantem v bezvědomí, může se udusit. Vše, co by operátor linky 155 po svědkovi v tomto případě chtěl, by bylo lehké přizvednutí hlavy, které by zprůchodnilo dýchací cesty do doby, než by dorazila pomoc. Prosíme, nebuďte lhostejní ke svému okolí, v podobné situaci se může ocitnout každý z nás,“ apeluje mluvčí záchranářů.

Tragická nehoda u Holic. Čelní střet nepřežila řidička vozidla, její dvě děti ve vážném stavu vyprošťovali hasiči.
Tragickou nehodu u Holic zřejmě nezavinil kamion