Po dlouhé době domácí radost. A zasloužila se o ní Adéla Korečková. Městský atletický stadion se stal dějištěm 41. ročníku Velké ceny města Pardubic v hodu břemenem. Za velmi příznivého počasí se sešlo celkem 45 silných mužů a žen. Své kvality poměřovali v šesti věkových kategoriích a snažili se pokořit osobní maxima i rekordy jednotlivých Velkých cen.

Celý program odstartovala kategorie žáků ve Velké ceně BARTH – media, a. s., kde se bojovalo o co nejlepší výkon břemenem o váze 10 kg. Nejlépe si s tímto náčiním poradil Kryštof Hrazdila z Kladna, který předvedl pokus dlouhý 14,76 m. Druhý skončil jeho oddílový kolega Filip Štec za výkon 11,16 m.

Současně se konala i soutěž v kategorii dorostenců jako Velká cena společnosti Sklenářství Kudrnáč (břemeno 12 kg). Zde si vedl velmi dobře kolínský Dominik Král, když zvítězil s 3,5 metrovým náskokem nad svými soupeři. Jeho nejlepší pokus měl délku skvělých 19,49 metrů. Druhá příčka patří Petru Lankovi z Liberce za 15,97 m a jen těsně za ním skončil třetí kladenský David Blecha za 15,88 m.

První čtvrtfinále play-off Třinec - Pardubice. Oceláři rozhodli v nájezdech.
Pardubičtí se drželi až do nájezdů, první duel vyhrál Třinec

Dalším závodem byla soutěž juniorů, která proběhla jako Velká cena společnosti BAUSET CZ a.s. S břemenem o váze 14 kg, si nejlépe poradil Lukáš Bobák z Vítkovic, který poslal své náčiní do vzdálenosti 17,05 m. Druhá příčka náleží, za 15,83 m, Petru Plašilovi z Hradce Králové, třetí skončil v těsném závěsu Miroslav Vilček z Litomyšle, když předvedl nejlépe 15,72 m.

V právě poledne odstartoval také závod pro veterány ve Velké ceně Chládek a Tintěra a.s. Nejlepším veteránem se stal výkonem 17,92 m Petr Suchomel z Prahy. Druhou příčku si vybojoval liberecký Jan Bakala výkonem 15,75 m (oba břemeno o váze 11,34 kg)., třetí skončil Pavel Peňáz z Kolína za pokus dlouhý 15,37 m (břemeno 15,88 kg). Vítězkou kategorie veteránek se stala Alexandra Adlerová z Bíliny, když své břemeno o váze 5,45 kg poslala do vzdálenosti 13,69 m.

Prvním vyvrcholením letošního mítinku byla soutěž žen, která se konala jako Velká cena STAFI FINALIZACE STAVEB s. r. o. (břemeno 10 kg). Zde se velmi dařilo závodnici Hvězdy Pardubice, Adéle Korečkové, která si jasně řekla o vítězství výkonem 18,47 m, což je i její nový osobní rekord. O další příčky se popraly závodnice z Vítkovic, úspěšnější byla Veronika Bártová a díky výkonu 16,06 m jí patří druhá příčka. Třetí skončila za 16,00 m Romana Grónamová.

Ilustrační foto
Krajský přebor: Chyběla jen minuta do konce

Závěrečná soutěž patřila nejsilnějším mužům ve Velké ceně společnosti AGROMETALL, s. r. o., kde se představilo celkem 14 účastníků. Nejvíce, se dařilo Janu Houskovi ze Spartaku Praha 4, který poslal 16 kg těžké břemeno do vzdálenosti 17,01 m. Druhou příčku si vybojoval za 16,15 m Turnovský Josef Egrt před Pavlem Peňázem z Kolína, ten předvedl 15,71 m.

„Velká ceny města Pardubic v hodu břemenem se vydařila. Skvěle nám vyšlo počasí, bylo teplo a svítilo sluníčko, což po posledních zimních dnech byl skoro zázrak. Počasí ovlivnilo i výkony sportovců. Padla řada osobních rekordů a kvalitních výkonů. Za zmínku jistě stojí výkon dorostence Dominika Krále z Hradce Králové, který předvedl skvělých 19,49 m. Kvalitním výkonem je i pokus 18,47 m domácí závodnice Adély Korečkové. Jsme rádi, že je o tuto netradiční silovou disciplínu stále zájem a tak dokonce zvažujeme, že by jsme ji pro příští rok uspořádali jako mistrovství České republiky,“ hodnotí letošní ročník ředitelka závodu Jana Kárníková.