Hradec Králové

Petr Andres.Zdroj: Deník/ Michal FantaHradec Králové - "Chceme se držet co nejdéle na dostřel. Pokud se to povede, může se stát cokoliv,“ je přesvědčen hradecký rozehrávač Petr Andres.

První vzájemný duel vyzněl jednoznačně pro Pardubice. V první čtvrtině jste tehdy inkasovali přes čtyřicet bodů. Asi bude potřeba zahodit přehnaný respekt…
Už jsme se trochu otrkali. Přestože se to na výsledcích zatím neprojevuje, troufám si tvrdit, že jsme se herně posunuli. Po příchodu Pavola Lošanského jsme výrazně zlepšili obranu. Od toho se musíme odrazit.

Síla soupeře je zřejmá. I on se ale nevyhnul výpadkům. Nečekaně padl třeba doma s USK. Kde hledat recept na slušný výsledek?
Hlavně je potřeba eliminovat rychlý protiútok a nedovolit jim jednoduché koše.

Vy jste ve středu na Folimance smolně prohráli o jediný bod. Jak to vstřebáváte?
Špatně. Už je to několikátý zápas, který nám utekl v koncovce. Bohužel.

Na výhru určitě bylo, souhlasíte?
Škoda, že tam nepadla trojka Bryce Candy. Jinak by se prodlužovalo. Pořád ale věřím, že se k nám štěstí dříve či později otočí.

Nechybí Hradci vítězná mentalita? Zápas jste měli nadějně rozehraný, ale v rozhodujících chvílích opět nezvládli klíčové momenty…
Schází nám zabijácký instinkt. Kolikrát se můžeme utrhnout, ale střelu neproměníme. Soupeř nás ihned potrestá a dostane se zpět do hry.

Co vzkážete fanouškům?
Moc si vážíme jejich podpory. Jsme nadšeni, kolik jich chodí. Snad se jim v sobotu odměnímě kvalitním výkonem. Těšíme se.

Pavel Král

Pardubice

Basketbalové utkání Kooperativy NBL mezi BK JIP Pardubice (v bíločerném) a BK ARMEX Děčín (v modrém) v pardubické hale na Dašické.Zdroj: Deník / Jeníček LubošPardubice – Jenom na papíře. Schválně vyžádejte si od hráčů i vedení Beksy rodné listy a uvidíte, že těch kteří se narodili v Pardubicích bude pomálu. Jediným v prvním týmu je křídelník Josef „Pepino“ Potoček. Není divu, že derby s nesmiřitelným rivalem bere smrtelně vážně. A jeho krédo zní: Dobrovolně bych si dres Hradce na sebe nenavlékl. Kousal by mě!

Jsou zápasy s Hradcem Králové pro vás něco víc?
Zatím jsme se potkali jen jednou a ta derby potřebují delší historii. Až se to zaběhne, bude to stejné jako se Svitavami či Nymburkem. Tam je intenzita na daleko vyšší úrovni.

To ano. Vy jste ale jako jediný z týmu prošel všemi kategoriemi v Pardubicích.
To je vlastně pravda (úsměv). Jenže my jsme odmalička proti Hradci nehráli. Pardubická mládež hrála výkonnostně vyšší soutěže. Poprvé jsem se s ním setkal až v první lize mužů. A zápasy to byly vyhrocenější. Už jen proto, že nedorazilo jen deset lidí.

Jak jste přivítal fakt, že se Hradec prokousal do Kooperativa NBL?
Z našeho hlediska je lepší jezdit do tohohle Hradce než Jindřichova (směje se). Rovněž pro diváky obou táborů je to atraktivnější. Navíc ta letitá rivalita měst.

Co říkáte na dosavadní vystoupení vašeho soupeře?
Nejsou špatná. Určitě mohl mít více výher než jednu. Klidně už tři, čtyři.

Už jste to naznačil. Premiérové derby bylo dost vlažné. Co to druhé?
V něm si nebudeme smět dovolit takový luxus jako u nás. Tam jsme při vedení o dvacet nechali soupeře čichnout. Teď bude mít Hradec na své straně diváckou podporu.

Jaký je váš vztah Pardubáka k Hradci Králové? Šel byste tam třeba hrát?
Jsem čistý Pardubák, takže mám rád Pardubice. Když mi někdo řekne, že fandí Hradci, pomyslím si svoje. Dobrovolně bych za Hradec nehrál. Ten dres by mě kousal. (rozesměje se)

Zdeněk Zamastil