V reprezentaci ČR

Celkem 24sportovců zkategorie „zdravých“ okusilo reprezentační dres ČR. Mezi 15ti-letými reprezentovali vrhači Roman Straško a Daniel Čapek, chodci Michal Kopecký a Ondřej Ciasto. 17ti-letí absolvovali Mezistátní utkání, ale také Mistrovství světa a zHvězdy se zúčastnili sprintérka Marcela Vondřejcová, chodkyně Markéta Kopecká a Veronika Linhartová, chodec Lukáš Gdula, běžci Pavel Rybišár a Vojtěch Kalina, spirntér Aleš Voborník a diskařka Kristýna Kroužková, mezi 19ti-letými reprezentovali oštěpařka Kateřina Čadová, chodec Jakub Zajíc, koulařka Kateřina Klímová, kladivářka Tereza Králová, trojskokan Jiří Vondráček, na Mistrovství Evropy, ale také běžec Martin Hrstka a oštěpař Jaroslav Jílek. Vkategorii do 22let pak velmi úspěšně reprezentovala překážkářka Kateřina Ulrichová a kladivář Petr Koucký. Mezi dospělými byla do absolutní reprezentační špičky zařazena kladivářka Lucie Vrbenská, koulařka Jana Kárníková (Evropský pohár) a oštěpař Jan Syrovátko (ME 22let).

Stejně výrazně se prosadili iatleti vkategorii tělesně postižených. Vreprezentačním dresu startoval diskař Martin Němec, Miroslav Šperk a Martin Zvolánek, diskařka Jana Fesslová, kuželkář Jan Vaněk, diskař Zbyněk Sýkora. Prvních 5jmenovaných má splněný kvalifikační limit na Letní paralympijské hry včínském Pekingu 2008.Připravit se chce idvojnásobná paralympijská vítězka Veronika Foltová.

Kam za tréninkem

Vsoučasné době všichni reprezentanti zahájili cílenou přípravu na vrcholné akce roku 2008.Pardubické atletice však citelně schází na Městském atletickém stadiónu jakékoli zázemí pro zimní trénink. Stadión byl původně koncipován spíše pro masový sport a tak vtribuně stadiónu jsou pouze šatny a sklady. Sportovní příprava zdravých sportovců isportovců na vozíku tak vzimních měsících ipři nepříznivém počasí probíhá venku a to ina sněhu iza umělého osvětlení. Ipřes všechny přísliby vposledních 2letech od nejvyšších funkcionářů města zřejmě nedojde kplánované výstavbě tělocvičny pro sportovní přípravu zdravých itělesně postižených sportovců. Atak sportovcům nezbývá nic jiného než improvizovat sportovní přípravu ina tak vrcholné akce, jako jsou olympiáda a paralympiáda nebo za tréninkem dojíždět jinam, např. do Prahy nebo do Nymburka.

Možná pardubickým atletům nezbyde nic jiného, než po vzoru svých kolegů zpražského Olympu nafotit a prodávat erotický kalendář nebo uspořádat před pardubickou radnicí veřejnou sbírku na vylepšení podmínek pro svoji sportovní přípravu.