V pardubickém i královehradeckém kraji se letos nejvýše dostalo družstvo žen Hvězdy SKP Pardubice, které v extraligové soutěži po základních kolech obsadilo páté místo a na finále, které se koná na stadionu v Třebíči chce bojovat minimálně o stejné umístění.

Finálové kolo podle pravidel umožňuje start pouze dvoum závodnicím v disciplíně, a tak o bodové zisky pro Pardubickou Hvězdu budou bojovat, ve sprintech: Hřivnová, Bršelová (100m, 200m), Eidrnová, Jelínková, Švábíková, Ulrichová (400m, 400m př.) a Vondřejcová (štafeta). V bězích: Krejčí, Ivanová, Frintová, Křížová, Lučanová a Kozáková (střední a dlouhé tratě a stýpl). Ve skoku o tyči Čížková a vrhačské disciplíny obsadí: Čadová (oštěp), Hyjánková (kladivo, oštěp), Kárníková (koule, disk), Klímová (koule), Králová (kladivo) a Kroužková (disk). Při chůzi na oválu budou reprezentovat Herberová a Linhartová. Vedoucí družstva Eva Studničková věří že družstvo obhájí loňskou pozici.

Soupeři v kategorii žen jsou družstva USK Praha, PSK Olymp Praha, PSK Olymp Brno, AC SSK Vítkovice, AC Tepo Kladno, Sokol SG Sokol Petřín.
Extraligové družstvo mužů skončilo po jarní části sezony na sedmém, prvním nepostupovém místě. Muže tedy čeká baráž o extraligu a na plzeňském stadionu je čekají soupeři Spartak Praha 4, Škoda Plzeň, AK Olomouc, AC Domažlice, Sokol Kolín a Sokol Hradec Králové. Družstvo nastoupí bez zahraničních posil v maximálním počtu 24 závodníků, rozhodným cílem vedoucích družstva Ivy Toušové a Miroslava Wastla je udržet Východním čechám extraligu.

Zajímavá situace nastala u družstva mužů „B“ Hvězdy SKP Pardubice, po dvouletém působení ve druhé lize si záloha Hvězdy zaslouženě vybojovala postup do kvalifikace o I.ligu. Vyrovnaný souboj s favoritem skupiny Novým Městem ukazuje možnosti tohoto mladého kolektivu. Boj o I.ligu proběhne v Jabloneckém areálu Na střelnici a Hvězda nastoupí pod vedením Jakuba Mrklovského a Martina Šábrta.

Posledním pardubickým družstvem, které nastoupí v kategorii dospělých do soutěží je Hvězda Pardubice „C“, která pod vedením trenéra Jana Zajíce zatím drží v krajském přeboru poklidné čtvrté místo. Čeká je souboj s družstvy Slatiňan, Trutnova, Svitav, Týniště nad Orlicí a Nové Paky, když vítěz soutěže AFK Chrudim je již jasným postupujícím do druhé ligy.

(Jana Kárníková)