Minulý pátek byl ve večerních hodinách odvolán trenér Stanislav Petr, který působil v Pardubicích přes dva roky. „Chtěl bych poděkovat Stanislavu Petrovi za kus odvedené práce pro BK Synthesia Pardubice,“ říká předseda představenstva Miroslav Havlíček.

Petr se za svou první štaci rozhodně stydět nemusí. Tým, který balancoval na hraně udržení a sestupu vytáhl v obou sezonách do čtvrtfinále play off. Jeho cesty se s pardubickým basketbalem pro nejbližší období rozešly definitivně. „Neobdržel jsem žádnou nabídku na další působení v klubu, který mi za ty dva roky přirostl k srdci. Určitě chci pokračovat v trénování, ale o zájmu některých klubu zatím nechci mluvit,“ uvedl Petr.

Na pardubické lavičce ho vystřídal, naopak velezkušený Ivan Vojtko. Slovenský kouč má za sebou dvacet let trenérské praxe a vlastní německou, ruskou, slovenskou i českou licenci. „S příchodem nového trenéra očekávám přínos bohatých zkušeností. Vedení klubu nechce žádné radikální změny, ale určitě se změní styl a systém trénování, tak aby konečným výsledkem byl ucelený tým, který hraje srdcem. Před sezonou jsme si dali cíl a vyhlásili útok na elitní čtyřku. To nám nezajistí pouze tři zámořští borci, ale tvrdá, společná práce a sehraný tým. Pevně věřím, že Ivan Vojtko dokáže svou tvrdou prací stmelit družstvo a dovede ho na přední příčky tabulky,“ přeje si Havlíček.

A jaké jsou první postřehy slovenského trenéra? „Klub má kvalitní soupisku, dobré zázemí a hlavně sponzora, který má velké možnosti. Dostatek peněz ve spojení s velkou a moderní arénou dává vyhlídky na kvalitní basketbal, a to i v mezinárodním měřítku. Tato sezona bude pro tým Pardubic přelomová,“ poznamenal Ivan Vojtko.

Pardubický divák jistě na palubovce nepřehlédne hráče s číslem dvanáct. Řeč je o Jiřím Novotném, který také v této sezoně obléká kapitánskou pásku. Trojnásobný mistr republiky se těší respektu spoluhráčů i protivníků.

Jak on a jeho kolegové zareagovali na výměnu trenéra? „Se změnou nebyl problém, v šatně jsme si o dění kolem klubu popovídali. Jsme profesionálové, a tak jsme to přijali. Já osobně si Stanislava Petra vážím, neboť je to výborný trenér a vynikající člověk. Nový kouč je čerstvým impulsem pro každého hráče. Šanci k prosazení u Ivana Vojtka jistě dostaneme všichni. První trénink byl trochu jiný, ale zatím jsme v poznávacím období,“ ví moc dobře Jiří Novotný.