Vdohrávce 29.kola nejvyšší basketbalové soutěže mužů přivítal BK Synthesia na své palubovce druhý tým tabulky. Domácí po dvou předchozích zápasech letošního ročníku ani jednou nezvedali vítězně ruce nad hlavu. Tato skutečnost však po nedělních čtyřiceti minutách již neplatí. Osvé přesvedčivé výhře rozhodli hned vúvodní čtvrtině.

BK Synthesia Pardubice– Geofin Nový Jičín 77:59 (30:5, 49:21, 64:40). Body: Novotný 16, Phillips 15, Gamma 10, Sanders 9, Svitek a Williams po 8, Majerík 6, Přibyl 5– Šarovič 17, Šoška 15, Venta 6, Štec a Chapman po 5, Reinberger 4, Beechum a Pelikán po 3, Gavlák 1.Rozhodčí: Dolínek, Volejník, Hošek. Trojky: 4:4. Trestné hody: 9/7– 13/7. Fauly: 14:16. Doskoky celkem 36:19. Diváků: 1190.Nejlepší hráč: KammaldinGamma.

Vsestavě domácích se už neobjevila jména Konstantinos Stavropoulos (Dinos) a Danilo Šmigič. Oba na testech nezaujali, a tak se snepořízenou vrácí do Řecka, respektive Slovinska. Azúžení kádru jakoby Pardubicím vlilo krev do žil. Vúvodní čtvrtině se na palubovce děly věci zoblasti sci–fi. Po pěti minutách svítilo na světelném ukazateli skóre 17:0 a na konci první části hry 30:5! Nový Jičín byl zralý na ručník. Domací apetiti poikračival ive druhé čtvrtině. Například v17.min. vedli nad zdecimovaným sokem45:15.

Po přestávce se Severomoravanům podařilo vyrovnat hru. Obě zbývající části dokonce vyhráli, ovšem takovým rozdílem, který Synthesii nemohl ohrozit.

Ivan Vojtko, trenér Pardubic: „Měli jsme famózní nástup a první čtvrtina byla zříše pohádek. Ve druhé jsme hráli také dobře, ale jak to bylo vpoločase téměř otřicet bodů, viděl jsem všatně na hračích ztrátu motivace. Našemu týmu nesedí hrát vyčkávácí basketbal a soupeř velkou ztrátu oněco umazal. Hráčům ale není co vytknout, otakové výhře se nám ani nesnilo.“

„Zbyněk Choleva, trenér Nového Jičína: „Znašeho výkonu jsem velmi rozmrzelý. Nemohu pochopit, co se shráči dělo vúvodní čtvrtině. Vypadali jakoby je postihla obrna. Na obou stranách jsme působili komicky a od propadáku vprvní desetiminutovce se odvíjel celý zápas. Musím přiznat, že domácí hráli vynikající basketbal.“